Ar šallīti vien nepietiek • IR.lv

Ar šallīti vien nepietiek

4
Fotogrāfija, kurā premjers Valdis Dombrovskis «lieto» MINT ēdamgaldu ar krēsliem. Patiesībā fotostāsts ir par viņu un fizmatu krūzīti, turklāt spēcīgi dominē ķīniešu papīra lampa.

Entuziasmā noslīcinātā ideja par Latvijas dizainu

Ir vairāki veidi, kā valsts var atbalstīt dizainu. Piemēram, veidot labvēlīgu ekonomisko un juridisko fonu, kurā uzņēmēji var radīt augstas kvalitātes preces un pakalpojumus, tās realizējot vietējā un jo īpaši ārvalstu tirgū. Cits nozīmīgs atbalsta veids no valsts puses ir iepirkums – zviedru sienas vingrošanai skolās un bērnudārzos, krēsli, galdi un plaukti bibliotēkās, ēdienu kastītes pansionātos, pilnīgi viss, sākot no arhitektūras un beidzot ar traukiem Latvijas vēstniecībās ārzemēs. Skriešana pa parku ar vilnas micīti galvā ir katra ministra privāta izvēle. Taču tieši par to ir Latvijas institūta, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Valsts kancelejas veidotā fotoizstāde Lietosim Latvijas dizainu! 

Ideja ir vienkārša – 15 valsts institūciju vadītāji nofotografēti, lietojam Latvijas dizaina produktu. Valdis Dombrovskis pieskaras krēslam, Daniels Pavļuts līmē tapetes, Edgars Rinkēvičs vizina automobilī mazu maciņu, Andris Ozols baro kaķīti. Nozīmīga problēma visos attēlos ir acīmredzamais fakts, ka šī nav ikdienas saskarsme ar dizainu, daudzi varoņi jūtas neveikli un, šķiet, tā līdz galam nesaprot, kādā projektā piedalās. 

Normāla izstāžu prakse nozīmē to, ka izstādei ir kurators, kurš prot stāstu pārlikt trīsdimensiju telpā un padarīt to uztveramu pēc iespējas lielākai auditorijai. Šai izstādei ir tikai rīkotāji, fotogrāfs Jānis Deinats un stiliste Agnese Kleina, kura faktiski pildījusi kuratora funkcijas. Kleinas aizraušanās – mode, rokdarbi un interjera noformēšana, ko viņa lieliski komentē savā blogā un strādājot par žurnāla Deko redaktori, – iespējams, ir gan šīs izstādes ieguvums, gan trūkums. Ieguvums ir lielā un nepieciešamā publicitāte, trūkums – sfēras nepārzināšana, kas vislabāk atspoguļojas attēlā ar premjerministru. Valdis Dombrovskis fotogrāfijā «lieto» MINT ēdamgaldu ar krēsliem, taču patiesībā fotostāsts ir par viņu un fizmatu krūzīti. Krūzīte un nevis galds ir Dombrovska komforta zona un dizaina izvēle, trauslais krēsliņš ir tikai daļa no instalācijas, kurā, starp citu, spēcīgi dominē ķīniešu papīra lampa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu