Atsakoties no muļķīgā televizora • IR.lv

Atsakoties no muļķīgā televizora

2
Natālijas Carkovas līdzveidotais iConcerts pagaidām piedāvā tikai «drošu» saturu, tas nozīmē pašu pazīstamāko mūziķu — Kailijas Minogas, Coldplay, Bjorkas, Deep Purple un citu — koncertvideo.

Rīdziniece Natālija Carkova ir izveidojusi koncertmūzikas kanālu, ko televīzijā un digitālajās platformās skatās 60 miljoni cilvēku visā pasaulē 

Ir saprotami, ja ātri mainīgajā digitālā biznesa pasaulē Natālijas Carkovas vārds vairākumam cilvēku neko neizteiks. Taču mūsdienu uzņēmējdarbības vidē, kur nozīmība tiek mērīta skaitļos un auditoriju apjomos, viņa spēj sasniegt 60 miljonus cilvēku. Runātīgā rīdziniece ir Šveicē bāzētā koncertmūzikas kanāla iConcerts HD dibinātāja un prezidente, kas teju noslēgusi līgumu ar Lattelecom par šā augstas izšķirtspējas (HD) televīzijas kanāla translāciju. iConcerts kanāls tiek pārraidīts 87 valstīs un ir pirmais Eiropā izveidotais HD televīzijas koncertmūzikas kanāls ar populārāko mūziķu un festivālu koncertu ierakstiem. 

Natālija Carkova, prestižās Hārvarda Universitātes un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) absolvente, sarunā norāda, ka viņai dzīvē ir veicies, taču šai veiksmei ir zināmi priekšnoteikumi – 1970.gadā dzimusī sieviete ir izaugusi Rīgas akadēmiskajā vidē un ir matemātikas profesoru atvase. Ierosme nākotnes karjerai gan bija visai liriska, viņa atklāj: «Es visiem stāstu, ka mācījos Hārvarda Universitātē tāpēc, ka, augot padomju Latvijā, kādu vakaru televīzijā ieraudzīju Maikla Džeksona klipu Billie Jean. Man bija 11 gadi, un pēc tam pusi nakts nevarēju gulēt. Pamodusies no rīta, sapratu, ka vēlos būt tajā pasaulē. Tā bija mana valoda – mani vienmēr ir saistījis kino, pat vairāk nekā televīzija.» 

80.gadu beigās uz brūkošo PSRS sāka braukt Rietumu žurnālisti, mācībspēki, sabiedrisko procesu vērotāji. Caur saviem vecākiem, augstskolas pasniedzējiem, jauniete satika amerikāņu grupu, kas, kā viņa atminas, bija kāda līderības projekta pārstāvji. «Vienam no vīriešiem bija Hārvarda Universitātes kaklasaite, un es izteicos, ka tā gan ir cool, ka arī gribētu tur mācīties,» stāsta Natālija. «Atgriezies Amerikā, šis kungs aizsūtīja manu adresi Hārvardas uzņemšanas daļai, tur to ievadīja datorā, un tas acīmredzot «izspļāva» iesnieguma veidlapu ar manu adresi, ko tad es saņēmu. Atvēru aploksni un sacīju: jā, es gribu mācīties Hārvardā. Mani vecāki teica, ka esmu traka.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu