Linu atgriešanās • IR.lv

Linu atgriešanās

6
Baltiks EAST valdes priekšsēdētājs Valērijs Šindlers: «Daudzi dzīvo pagātnes stereotipu varā. Lini jau sen vairs nav tikai izejviela tekstilrūpniecībai. Mūsdienās tie drīzāk ir biokompozītmateriāli.»

Pārcietis bankrotu, Latgales linu patriots Valērijs Šindlers nepadevās, atjaunoja ražošanu un tic – Latvija kā agrāk var kļūt par linu tirgus līderi Eiropā 

Riga seed – tā sauca sēklu, kuru 17.gadsimtā no Rīgas ostas veda uz Holandi un Flandriju. Patiesībā tie bija Latgales lini, kas tolaik devās iekarot Eiropu. Un godam to izdarīja, jo vēl tagad Rietumeiropā visās linkopības mācību grāmatās pieminētas «Rīgas sēklas», no kurām vēlāk radusies ne viena vien vietējā šķirne. 

Rietumeiropā Latgales linus atceras, taču pašā Latvijā gan par tiem ir piemirsts. Tomēr Rēzeknes uzņēmuma Baltiks EAST valdes priekšsēdētājs Valērijs Šindlers ir pārliecināts – liniem Latgalē ir jāatgriežas. 

Linu ziedu laiki
90.gadu sākumā, kad beidzās kooperatīvu ēra un to īpašniekiem vajadzēja domāt, kur ieguldīt nopelnītos līdzekļus – ražošanā vai tirdzniecībā -, Valērijs izšķīrās par labu pirmajam ceļam un iegādājās Rēzeknes linu pārstrādes rūpnīcu. Kad uzņēmums vēlāk bankrotēja, bijušie partneri pārmetuši, ka ar tirdzniecību viņš pie naudas būtu ticis ātrāk un vieglāk. Bet viņš, kā pats apgalvo, bija kļuvis par Latgales linu patriotu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu