Žonglieris • IR.lv

Žonglieris

5
Foto — LETA
Inta Lase

Pirms nepilniem desmit gadiem jaunais, azartiskais miljonārs Vladimirs Antonovs ienāca Baltijas banku biznesā kā Krievijas investors, kuram līdzi stiepās aizdomu ēna, taču tā nekad nepārvērtās konkrētās apsūdzībās. Tagad viņam piederošā Snoras un Krājbanka ir slēgtas un viņš pats nonācis starptautiskā meklēšanā. Kā tas varēja notikt? 

Kad 2008.gadā nolīgti slepkavas sašāva uzņēmēju Aleksandru Antonovu, kurš brīnumainā kārtā tomēr izdzīvoja, viņa dēls Vladimirs pameta Krieviju un interneta vietnēs tolaik bija lasāms, ka ģimene no savas Konversbank uz ārzemēm esot izvedusi 400 miljonus dolāru. Cik naudas tagad, 2011.gada nogalē Vladimirs Antonovs ir izsūknējis no savām bankām Lietuvā un Latvijā, tiesībsargi un banku uzraugi vēl turpina aplēst. Lietuvas finanšu ministrija vēsta, ka Snoras bankas aktīvu vērtība ir uzpūsta par aptuveni 300 miljoniem eiro, savukārt Latvijas tiesībsargiem ir pamats domāt, ka aptuveni 100 miljonus latu vērti Latvijas Krājbankas aktīvi ir ieķīlāti par labu kādām trešajām personām ārvalstīs. 

«Mēs domājām, ka tā ir gripa, bet izrādījās – vēzis,» krīzi Snoras bankā raksturojis Lietuvas centrālās bankas vadītājs Vits Vasiļausks. Abas bankas savā līdzšinējā veidolā, visticamāk, vairs neturpinās darbību – rūpējoties par noguldītāju naudas saglabāšanu, Lietuvas valdība ir nacionalizējusi Snoras, vienu no kaimiņvalsts piecām lielākajām bankām, savukārt Latvijas lielāko banku desmitniekā ietilpstošās Krājbankas darbība ir apturēta. 

Latvijā papildu galvassāpes rada fakts, ka ar Snoras bankai piederošo Krājbanku ir cieši saistīts ārzonās paslēptais mazākuma akcionārs nacionālajā lidsabiedrībā airBaltic. «airBaltic turpina darbu normālā režīmā, privātais akcionārs savas saistības pilda,» tā ir frāze, kuru otrdien viena pēc otras atkārtoja atbildīgās amatpersonas. Neoficiālās sarunās tikmēr ir grūti noslēpt – Krājbankas darbības apturēšana rada draudus aviokompānijai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu