Cik maksā atlaist Saeimu? • IR.lv

Cik maksā atlaist Saeimu?

4

Visdārgākais ir balsošanas organizētāju darbs, par ko maksā stundas likmi

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā notikušas jau septiņas tautas nobalsošanas, bet pirmo reizi vēsturē 23.jūlija referendumā būs jālemj par Saeimas atlaišanu. Skeptiķi jau izteikušies, ka referendumi ir lieka naudas šķiešana, tāpēc esam noskaidrojuši, kam īsti tiks tērēti gandrīz divi miljoni jeb 1 787 172 lati šīssestdienas balsošanā.

Te ir darbs!
Izrādās, ka balsošanas zīmju drukāšana un visi citi saimnieciskie izdevumi ir mazākā tēriņu daļa, bet lauvastiesu veido atalgojums – vairāk nekā miljonu nopelnīs tie ļaudis, kas sestdien strādās, lai nodrošinātu balsošanas norisi. Komisiju locekļi tiek ievēlēti. Kopumā visās vēlēšanu un iecirkņu komisijās darbosies aptuveni 10 tūkstoši cilvēku, un katram no viņiem tiks maksāta noteikta likme par nostrādātajām stundām. Latvijā ir 950 vēlēšanu iecirkņu, ārzemēs – gandrīz 80. Šoreiz ikviens vēlētājs brīvi var izlemt, kurā iecirknī balsot, jo vēlētāju reģistrs netiek veidots.

Balsošanas dienā darbs komisijām sākas pirms sešiem rītā un beidzas pēc pusnakts, jo iecirkņi būs atvērti no 7 līdz 22, bet pēc tam tiek skaitītas balsis un aizpildīti protokoli. Darbinieki nodrošina arī balsošanu dzīvesvietā, ja veselības stāvokļa dēļ vēlētājs nevar ierasties iecirknī – šāda balsošana jāpiesaka komisijā, un to var darīt līdz pat referenduma dienai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu