Dzīvības jautājums • IR.lv

Dzīvības jautājums

5
Etara El–Katatnija Doma laukumā, kad pirms divām nedēļām viesojās Latvijā. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Māris Diņģelis

Žurnālisti Etaru El-Katatniju dēvē par vienu no jaunajām «viedokļu līderēm» Ēģiptē. Kādu nākotni viņa paredz savai zemei? Vai pie varas nāks islāmistu režīms? 

Vai Hosni Mubaraks tiešām pelnījis nāvessodu? Ēģiptiešu žurnāliste Etara El-Katatnija nesaka ne «jā», ne «nē». Vienkārši nezina. Esot grūti pieņemt lēmumu, kamēr nav zināmas visas apsūdzības, kas izvirzītas bijušajam Ēģiptes prezidentam. Dīvaini, bet tās publiski vēl nemaz nav zināmas, lai gan tiesas datums jau ir izziņots – tā sāksies 3.augustā. Uz apsūdzēto sola būs pats Mubaraks, kas pirms dažām dienām ieslodzījumā sagaidīja savu 83.dzimšanas dienu, un arī viņa abi dēli Gamals un Alā. 

Mazrunīga tiesas amatpersona informējusi, ka trijotni tiesās gan par korupciju, gan par neapbruņotu cilvēku nogalināšanu šāgada sākumā, kad trīs nedēļas ilgušo masu protestu laikā izšķīda 30 gadus pie varas bijušā Mubaraka režīms. Līdz šim noskaidrots, ka tā dēvētās Ēģiptes revolūcijas laikā bojā gājuši vismaz 846 protestētāji, taču Mubarakus tiesāšot par «dažu cilvēku nāvi». Tajā pašā tiesas paziņojumā teikts, ka bijušais līderis un viņa ģimene «ļaunprātīgi izmantojusi savu stāvokli un apzināti izšķiedusi valsts naudu, kā arī prettiesiski guvusi privātu finansiālu labumu un peļņu». Konkrētus faktus prokurori neizpauž, tālab pagaidām atliek atsaukties tikai uz presē klejojušajām baumām, ka Mubaraku ģimenes apslēptā rocība ir no 40 līdz 70 miljardiem dolāru. 

Toties zināms, ka vainas pierādīšanas gadījumā Mubarakiem draud nāvessods. Ierindas ēģiptietim tas nozīmētu pakāršanu, bet augstas valsts amatpersonas soda nošaujot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu