Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

7

Nedēļas notikumi Latvijā

Valsts prezidents Valdis Zatlers 28.maijā paziņoja par lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu. Lēmuma tiešais iegansts bija Saeimas balsojums 26.maijā pret KNAB un Ģenerālprokuratūras lūgto atļauju veikt kratīšanu apvienības Par labu Latviju! deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās kriminālprocesā, kurā korupcijas apkarotāji veica vērienīgas  kratīšanas vairākos desmitos arī ar Ventspils mēru un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli saistītās vietās. Pirmdien Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā. Ja nobalsošanā piedalījušos vairākums atbalstīs prezidenta ierosinājumu atlaist Saeimu, Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas varētu notikt septembra vidū. 

Valdis Zatlers uzrunā tautai 28.maijā: «Mēs jau šobrīd sākam gandrīz vai runāt ne tikai par valsts nozagšanu. Varētu pat nojaust, ka tuvojas arī mūsu valsts demokrātijas privatizācija. (..) Ar šo lēmumu es gribu dot iespēju. Iespēju visiem, visiem cilvēkiem. Vispirms – vienreiz pielikt punktu šauru personu grupu patvaļai. Vienreiz pielikt punktu, ka visa mūsu sūri, grūti kopā pelnītā bagātība nogulst ofšoru firmu kontos. (..) Es gribu dot iespēju arī kļūt un mainīties labākā formā. Es gribu teikt, ka reiz jāpieliek ir tas punkts, ka mēs domājam vienu, runājam citu, darām vēl kaut ko citu. Un neviens no tā nekautrējas. It kā tas būtu pašsaprotami, ka tā rīkoties ir gods. Mums ir jāpieliek punkts šādai attieksmei pret mūsu cilvēkiem un pret mūsu tautu, un pret mūsu valsti.» 

Premjers  Valdis Dombrovskis pēc koalīcijas padomes sēdes pirmdien paziņoja, ka Vienotība parādījusi Zaļo un Zemnieku savienībai «dzelteno kartīti» un nākamais šāds balsojums var draudēt ar «nopietnām sekām koalīcijā». Viņš norādīja, ka Zatlers ar savu soli izvirzījis ļoti nopietnu mērķi – mazināt oligarhu ietekmi, kuru realizējot trīs politiskie spēki Saeimā – PLL, ZZS un SC. «Ja arī nākamajā Saeimā šie spēki būs vairākumā, uz būtiskām pārmaiņām nevar cerēt, un iedzīvotāju vilšanās būs desmit reizes lielāka nekā par esošo Saeimu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu