Trīs burbuļi • IR.lv

Trīs burbuļi

4
Aivars Ozoliņš

Gatavotie referendumi ir politiska pašreklāma par nodokļu maksātāju naudu

Gaidāma referendumu vasara. Tiesa, jācer, ka tā būs nenotikušu referendumu vasara. Visu Latvijai! piedāvā noteikt Satversmē, ka valsts nodrošina izglītību tikai latviešu valodā. Krievu «nacboli» uz to atbild ar prasību piešķirt krievu valodai otras valsts valodas statusu. Un VL kopā ar Saskaņas centru un Par labu Latviju! vēlas nepieļaut pabalstu «griestu» saglabāšanu līdz 2014.gadam. 

Papildu publicitāte par mūsu naudu acīmredzot ir galvenais visu triju referendumu iniciatoru dzinulis. Taču ironiski, ka vislielāko ievērību droši vien izpelnīsies tieši to divu referendumu gatavošana, kuriem nav nekādu izredžu panākt deklarēto mērķi – Satversmes grozīšanu. Savukārt trešais – pabalstu griestu atcelšana – diezin vai izraisa tikpat stipras emocijas, toties nav saistīts ar izmaiņām pamatlikumā, tāpēc varētu būt vieglāk sasniedzams. 

Ironiski, ka arī no divām Satversmes grozīšanas iecerēm vislielāko satraukumu daļā sabiedrības izraisa visbezcerīgākā. Nav nekādu izredžu, ka krievu valoda Satversmē varētu tikt noteikta par otru valsts valodu. Šā pasākuma vienīgais rezultāts varētu būt lielāka sabiedrības atsaucība tikpat neīstenojamajai VL vēlmei panākt valsts garantētu izglītību tikai latviešu valodā. Taču bažīties par to, kas nevar notikt, ir tikpat droši kā prasīt neiespējamo. Tādā ziņā abu valodas referendumu virzītāju piedāvājums atbilst daļas sabiedrības pieprasījumam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu