Olu sastrēgums • IR.lv

Olu sastrēgums

5
A/s Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64

Iecavā saražo ap 500 miljonus olu gadā, tātad pietiktu pa vienai katram eiropietim, bet uzņēmums Balticovo grasās apjomu divkāršot 

Kādu metru zem augstajiem ražotnes griestiem sākas konveijera lente, kas vispirms kļūst arvien platāka, bet pēc tam sašaurinās. Pa to uz leju lēni slīd olas, radot īstu sastrēgumu. Te aizripo 1,8 miljoni dienā. Viss process izplānots tā, lai ola no izdēšanas vietas līdz kārbai ar uzrakstu «Balticovo» nonāktu bez cilvēku roku pieskaršanās. Tas nav tikai tehnoloģiju, bet arī higiēnas jautājums. Kā izskatās konveijera otrā pusē, kur olas rodas, svešiniekam uzzināt nav lemts – putnu novietnēs aizliegts ieiet pat uzņēmuma darbiniekiem, kas nav putnu kopēji. 

Pēdējo piecu gadu laikā Balticovo attīstībā investēti aptuveni 35 miljoni eiro. Uzbūvēts barības pirmapstrādes un uzglabāšanas komplekss, jaunas kūtis 400 tūkstošiem jaunputnu un novietnes 1,7 miljoniem dējējvistu. Aizpērn darbu sāka Eiropā modernākais un jaudīgākais olu šķirošanas cehs. 

Padomju mersis
Pirms 40 gadiem būvētā Iecavas putnu fabrika jau tolaik bija moderns uzņēmums, ko paši darbinieki salīdzināja ar Mercedes. Mašīna turpināja stabili braukt uz priekšu arī pēc kļūšanas par SIA Balticovo 1993.gadā – Iecava nodrošināja aptuveni pusi no vietējā olu tirgus. Eksportēt nebija rentabli, ņemot vērā ievedmuitas un veterināro sertifikātu izmaksas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu