Prom no Japānas • IR.lv

Prom no Japānas

8
Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Anda Burve-Rozīte

Noriko Mizobata (33) ar meitiņu Mihiro pirms nedēļas izceļoja no zemestrīces skartās Japānas, lai patvērumu uz laiku rastu Latvijā. Šurp abas aicināja topošais bioloģijas doktors Matīss Žagars, kurš kopā ar Noriko Japānā studē bioloģiju 

Šķiet, ka astoņi tūkstoši kilometru aiz trauslās, ārēji ieturētās Noriko muguras palikuši ne vien fiziskā izpratnē, bet arī emocionāli. Jaunā japāņu zinātniece – bioloģe, kas Latvijā ieradusies pēc kolēģa un laba drauga, latvieša, aicinājuma, sēž Alises un Matīsa Žagaru mājīgajā virtuvē netālu no Cēsīm un, mierīgi smaidīdama, klēpī šūpo četrus gadus veco meitu. Mazās Mihiro acis mirdz kā melnas pērlītes. Viņa zinātkāri pēta apkārt notiekošo, grib rotaļāties un ķēmoties ar svešajā valodā runājošajiem mājiniekiem. 

Matīss Žagars (30), kurš Kioto Universitātē raksta doktora disertāciju, ar sievu Alisi un astoņus mēnešus veco meitiņu Elīzu nolēma lidot uz Latviju pēc tam, kad zemestrīce Japānā radīja nopietnus bojājumus atomelektrostacijā un būtiski paaugstinājās radiācijas līmenis gaisā. Ja Kioto viņš būtu viens, visticamāk, valsti nepamestu.

Lēmumu par prombraukšanu Matīss un Alise pieņēma galvenokārt meitas drošības dēļ. Pagājušajā ceturtdienā, 17.martā, ģimene izlidoja uz Latviju. Vēl pēc dienas viņiem sekoja Noriko ar Mihiro. Lielā mērā tieši Matīsa uzstājības dēļ Noriko pieņēma uzaicinājumu krīzes brīdī aizlidot no Japānas. «Viņas dēļ,» sieviete ar liegu žestu norāda uz meitu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu