Nosapņotās rotaļlietas • IR.lv

Nosapņotās rotaļlietas

4
Varis Toys ir ģimenes bizness: Sandra Peiča (no labās), Varis Peičs un viņu meita Evita Tīrele. Foto — Andrejs Terentjevs, F64

Ideja par unikālu un drošu rotaļu guļbūves stiprinājumu, kas atnesa latviešiem prestižu Eiropas balvu un pavēra eksporta iespējas, atnāca sapnī

Aizbraukuši 2002.gadā apskatīties pasaules lielāko rotaļlietu izstādi Nirnbergā, viņi pārsteigti secināja, ka tur priekšā ir igauņi un lietuvieši, bet no latviešiem ne vēsts. Divus gadu vēlāk SIA Varis Toys paši saņēma izstādes balvu, kas rotaļlietu pasaulē ir tikpat prestiža kā Oskars kinonozarē.

Ne velti, jo izstādē skatītāju vērtējumam tiek nodots ap miljons jaunu rotaļlietu – sākot ar bērniem pielāgotiem mūsdienu tehnoloģiju brīnumiem, beidzot ar vecā, labā šaha jaunām versijām. Konkurence šajā nozarē ir ļoti skarba, un daudzi rotaļlietu ražotāji par milzīgu veiksmi uzskata tiesības uz iesaiņojuma norādīt kaut vai to vien, ka viņu rotaļlieta tikusi nominēta Deutscher Desingpreis Holzspielzeug balvai. Rencēnos ražotais ekoloģiskais bērza koka konstruktors tika pie uzvaras. «Balva bija pierādījums, ka mēs varam, ka esam uz pareizā ceļa,» saka ģimenes uzņēmuma pārdošanas direktore Evija Tīrele. Līdz šai atzinībai, kas pavēra pilnīgi jaunas iespējas, viņi bija gājuši vairāk nekā 15 gadu. Šis nav stāsts no sērijas «atnāca, ieraudzīja, uzvarēja», drīzāk tas vēsta par apbrīnojamu uzņēmību un neatlaidību, par spīti tam, ka daudzi mērķi sabruka un nācās visu sākt atkal no jauna.

Sapulces virtuvē
Ģimenes bizness, protams, sākās ar ģimeni. Tagadējie SIA Varis Toys īpašnieki Sandra un Māris Peiči 70.gadu beigās bija Rīgas Politehniskā institūta studenti un satikās celtnieku vienībā. Apprecējās, piedzima Evija, un kā jaunie speciālisti Peiči nonāca Rencēnos, kur Māris sāka strādāt kolhozā par enerģētiķi. Kā daudzi cilvēki laukos, arī viņi izmantoja piemājas saimniecību, lai piepelnītos – audzēja un pārdeva kartupeļus, tulpes. Tikko radās iespēja, Māris ar brāli 1988.gadā nodibināja savu kooperatīvu Saime, par starta kapitālu izmantojot Sandras algu. Liellopu kompleksa piebūvē ražojuši kabeļus, kas tolaik bija deficīts, un bizness tāpēc gājis no rokas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu