Visi rīt apvienotos • IR.lv

Visi rīt apvienotos

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

RTU jaunais rektors Leonīds Ribickis vēlas redzēt vairāk ārzemju studentu, jo atšķirībā no bijušā neuzskata viņus par teroristiem

Šogad varētu notikt brīnums, par kādu pilnīgi noteikti var nosaukt reformas augstākajā izglītībā. Pēdējos pāris gados studentu skaits samazinājies par 30 000. Kritums sliktās demogrāfijas un ārzemju augstskolu konkurences dēļ turpināsies arī nākamajos gados. Augstskolu rektori paši atklāti atzinuši acīm redzamo – izglītība Latvijā nav kvalitatīva. Studenti nomācošā vairākumā turpina plūst uz humanitārajām zinātnēm.

Solītās strukturālās pārmaiņas beidzās nesākušās, ideja par augstskolu skaita samazināšanu, apvienojot radniecīgās, pazuda pēc pirmajiem protestiem. Taču gada beigās valdībā gandrīz nepamanīts palicis būtiska lēmuma priekšvēstnesis – ierēdņu līmenī akceptēts augstākās izglītības finansējuma modelis. Pilnīgas maksas izglītības Latvijā nebūs. Piedāvājot izvēlēties starp trim – nedarīt neko, likt maksāt gandrīz visiem studentiem, vai daļu no augstskolas finansējuma piešķirt atkarībā no sasniegumiem -, izvēle izdarīta par labu trešajam.

Gada beigas sagādājušas arī jaunu rektoru birumu Latvijas augstskolās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu