Šoreiz būs citādi... • IR.lv

Šoreiz būs citādi…

2
Pauls Raudseps

Ir bezatbildīgi iedomāties, ka nākamgad mūs nepārsteigs jauns krīzes uzliesmojums

Raiti pieņēmuši 2011.gada budžeta versiju 1.0, Saeimas deputāti devušies ziemas brīvdienās, tikai nedaudz kasot galvas, kur nākamgad atrast tos papildus 50 miljonus, kurus no viņiem paģēr starp­tau­tiskie aizdevēji. Taču vairākums, visticamāk, neļaus šādam «sīkumam» sabojāt Ziemsvētku priekus vai Jaunā gada sagaidīšanas laimi.

Zaļzemnieku frakcijas vadītājs Brigmanis, kurš pirms vēlēšanām drosmīgi iestājās par starptautiskā aizdevuma programmas izpildīšanu, tagad vienā mierā saka, ka nespēj iedomāties, kur vēl budžetā varētu atrast 50 miljonus, ko ietaupīt. Tādā gadījumā nav īsti saprotams, par kādas programmas izpildīšanu viņš visu laiku ir domājis, jo jau pirms 2011.gada budžeta skaitļu konkretizēšanas bija skaidrs, ka uz nākamo, 2012.gadu būs jāsamazina deficīts vēl par vairākiem simtiem miljonu latu. Ja tagad nevar atrast piecdesmit, kur tad pēc gada ņems tos simtus?

Taču gatavība izdomāt lietas līdz galam un uzņemties atbildību par savu vārdu un rīcības sekām vispār nav bijusi modē šajā budžeta pieņemšanas procesā. Ministru prezidents Dombrovskis un finanšu ministrs Vilks atbildību par savu neizpildīto apņemšanos veikt konsolidāciju, tikai trešo daļu ņemot no ienākumu palielināšanas, bet divas trešdaļas no izdevumu samazināšanas, tagad noveļ uz finanšu ministrijas ekspertiem un bijušo finanšu ministru Repši, kuri šo proporciju viņiem ieteikuši. Taču ne jau Repše izstrādāja budžetu, kurā sanāca ar ienākumu palielināšanu noklāt apmēram pusi konsolidācijas apjoma. Vai tad premjerministrs un topošais finanšu ministrs pirms solīšanas nebija centušies saprast, kā šādu apņemšanos varētu faktiski izpildīt?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu