Kāds spīdzina Maiklu Džeksonu • IR.lv

Kāds spīdzina Maiklu Džeksonu

5
Zem lielās cepures ir Shipsi, kas ļoti līdzīgs Jānim Šipkēvicam. Nu, ļoti! Foto — Sandis Vāgners, speciāli Ir
Ieva Alberte

Instrumentiem pienākuši labi laiki: viņi muzicē festivālos Eiropā un gatavojas vērienīgākajiem koncertiem, kādi jelkad Latvijā viņiem bijuši. Janvārī pandas dosies uz Īslandi, lai ierakstītu albumu

Kā radīts, lai uzlabotu garstāvokli filmu reklāmas rullīšos vai pārdotu miljoniem melleņu jogurtu TV reklāmās, – tā par vienas Instrumentu dziesmas piedziedājumu raksta ietekmīgā franču mūzikas žurnāla Les Inrockuptibles kritiķis. Dziesma Life Jacket is Under Your Seat esot spējīga izkausēt ledu, likt grozīties dibeniem un smaidīt bēru viesiem. Ekscentriskais pops kritiķi pārsteidzis festivālā Francijā. «Šīs pandas pārnēsā eiforijas vīrusu: lai dzīvo pandēmija!» Kritika ir jūsmīga un, jāteic, arī pasena, jo datējama ar šāgada maiju, taču, pateicoties tieši tai, pirms pāris nedēļām Instrumentus uzaicināja uzstāties festivālā Briselē, prestižajā jaunās mūzikas zālē Botanika. Savs nopelns aicinājumos ir arī tam, ka «zvērnīca» šopavasar bija aizbraukusi uz mūzikas konferenci, festivālu, gadatirgu South by Southwest Teksasā.

Instrumenti paši neuzskata, ka par katru koncertu ārzemēs vajadzētu nospiegties preses relīzē. «Ja tā būtu Glastonberija, tad ziņotu,» komentē Jānis Šipkēvics, viens no Instrumentiem. Kā šāgada iespaidīgāko muzicēšanu ārpus Latvijas viņš min festivālu Vācijā, kas noticis dziļi meža vidū, un bijusi sajūta, ka publika atnākusi tieši uz Instrumentiem, jo dziesmas burtiski apēstas. Savukārt Krievijā pandas muzicējušas Pasaules Dabas fonda pasākumā, kas noticis golfa klubā, un, iegādājoties biļeti, tika atbalstīti izmirstošie tīģeri. «Tāds Jaunais vilnis, vien ar jaukumu un domu par ekoloģiju.»

MĒĢINAJUMĀ
«Tu esi pie klavierēm, tad dziedādams nāc uz priekšu pa mēli?» Jānim jautā gaismotājs. Tas notiek kādā Pārdaugavas angārā, kur Instrumentiem ir 16. un 17.decembrī gaidāmo koncertu mēģinājums. Tātad būs mēle, būs arī ēnu teātris, dūdas un Čaikovska klavierkoncerta gabals, kura atskaņošanā konsultējis pianists Vestards Šimkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu