Sievietes no ielas • IR.lv

Sievietes no ielas

4
Izstādes modeles ir septiņas sievietes, kas sniedz intīmus pakalpojumus Rīgā un Rīgas rajonā. Foto — Andrejs Terentjevs, F64

Kristiana Brektes izstāde Rīgas madonnas galerijā Alma par Rīgas prostitūtām

Skaidrs, ka Kristiana Brektes izstādes nosaukumā ir tāda kā norāde uz Mariju Magdalēnu, kas bija viena no pirmajām publiski zināmajām prostitūtām. Tomēr, no otras puses, viņa atrada spēkus šo nodarbi pamest un kļuva par katoļu baznīcas svēto. Tiesa, Marijai Magdalēnai bija nopietns iemesls, lai atteiktos no šīs dzīves, – pats Jēzus Kristus, viņu aizstāvot, teica: «Kas no jums bez grēka, lai pirmais met akmeni uz viņu.» Respektīvi, viņai bija vīrietis, kura dēļ bija iemesls ko mainīt, taču visām septiņām izstādē redzamajām Rīgas madonnām, kuras Kristians Brekte ir sameklējis un pierunājis pozēt viņa gleznām, tāda vīrieša nav, un viņas joprojām turpina pelnīt iztiku ar savu miesu.

Septiņu sieviešu akvareļi ir uzgleznoti visai fotogrāfiski, un, pat nezinot viņu dzīves stāstu un nodarbošanos, tā ir viegli nosakāma, raugoties sieviešu nolemtajās sejās.

Savulaik pats kā žurnālists esmu rakstījis par šo problēmu un veidojis filmu par cilvēku tirdzniecību. Sāku to darīt jau 90.gadu sākumā, kad pēc Padomju Savienības sabrukuma cilvēki pēkšņi saprata, ka pie mums tomēr sekss ir. Tolaik parādījās kinofilma Intermeitene, kurā pirmo reizi atklāti tika runāts par valūtas prostitūtu dzīvi. Galveno lomu filmā tēloja aktrise Jeļena Jakovļeva – jaunā paaudze viņu tagad pazīst kā izmeklētāju Kamen­sku. Filma visai skarbi parādīja jaunu sievieti, kuru tēvs bija pametis maziņu, bet māte nodzērusies savas dienas vadīja psihiatriskajā slimnīcā. Dienā meitene strādāja slimnīcā par māsiņu, bet naktī devās uz krogiem bagātu ārzemnieku medībās. Sievietei palaimējās, un viņa satika turīgu skandināvu, kurš iemīlējās un piedāvāja savu roku un dzīvi pārtikušajos Rietumos. Diemžēl turienes snobiskajā sabiedrībā viņa neiedzīvojās, sāka dzert, un situācijā, kad mājas viesībās viņu ar varu centās iegūt kāds agrākais klients, notika slepkavība. Šis stāsts beidzās bēdīgi – ar pašnāvību. Kāpēc es to rakstu? Savulaik skolā bija visai populārs sacerējumu temats – par ko es gribu kļūt un kāpēc. Pēc šīs filmas daudzas vidusskolnieces sacerējumos rakstīja, ka noteikti grib kļūt par intermeitenēm un apprecēties ar bagātu ārzemnieku, taču viņas jau nebūs tādas muļķes un pratīs to izmantot. Filma panāca pretēju efektu, un tā vietā, lai no šī skarbā stāsta ko mācītos, prostitūtu rindās notika pamatīgs darbaspēka pieplūdums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu