Pirmais skūpsts, pirmais cietums • IR.lv

Pirmais skūpsts, pirmais cietums

4
©iStockphoto.com/Sascha Burkard

No malas tas izskatās pat čomiski – bariņš jauniešu parkā pienāk pie pusaudža, parunājas, bet tad atņem telefonu un maku. Šoruden Rīgā uzdarbojās banda, kuras varoņi rīta pusē bija parasti skolēni, bet pēcpusdienā kā kulta seriālu elki izgāja centra ielās laupīt. Bara instinkts, alkohols un pieaugušo nevērība draud viņu sapni par skaistu lielo dzīvi izbeigt aiz cietuma restēm

Tuvojoties vasaras brīvlaika beigām, viņi cits pēc cita atgriezās Rīgā. Ballītes sāka norimt, bet priekšā neizturami garlaicīgā skolēna ikdiena. Tā lēnām nobrieda ideja par Rīgas centra bandu. Vispirms viņi pļāpāja Draugiem.lv, līdz kādā pasēdēšanas reizē pirtī nolēma – jātaisa sava «brigāde», kaut kas līdzīgs jaunākajā kriminālseriālā Bandas redzētajam. «Viņiem bija tāds kā amerikāņu sapnis krievu seriālu stilā – mazāk strādāt, bet iegūt vairāk naudas un respektu vienaudžu acīs,» jauno laupītāju motīvus raksturo Rīgas Centra rajona kriminālpolicijas priekšnieks Uģis Āva. Viņa praksē tas ir pirmais gadījums, kad tā saukto «normālo» ģimeņu atvases izveido organizētu noziedzīgu grupējumu, kura vienīgais mērķis ir laupīt stila, respekta un tikai pēc tam – naudas dēļ.

Bandas kodolu veido desmit jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Viņi visi ar vidējām un labām sekmēm mācās dažādās Rīgas vidusskolās un profesionāli tehniskajās vidusskolās. Ik rītu dodas uz skolu tāpat kā vienaudži, tikai pēc stundām nesteidzas mājās vai uz treniņu, bet satiekas kanālmalā pie Operas baltā nama. Uzpīpē, iedzer aliņu un dodas lielajā dzīvē. Grib justies svarīgi un pie viena arī papildināt vecāku doto kabatas naudu, kas viņiem šķiet pārāk skopa. Aprēķini vienkārši – lai ar glanci kā seriālos atpūstos pirtī, katram vajag pārdesmit latu jeb kopā aptuveni 200 latu vienam tusiņam. To no kabatas naudas nesagrabināsi, tāpēc jāiet laupīt.

Piemēram, Bastejkalnā sēž zēns un meitene, līdzās pie soliņa piesliets velosipēds. Viens no grupas uzsāk sarunu, cits ņemas stumt prom riteni, pārējie sastājas apkārt sēdošajiem. Velosipēda īpašnieks riteni atdot negrib, tāpēc spēcīgākais no bandas viņam uzdauza zilu aci. Pēc tam puišeļi nozagto vairākus simtus latu vērto divriteni nodod lombardā par pārdesmit latiem. Līdzīgi bijis arī ar dārgiem mobilajiem telefoniem. Jauniešus pat neinteresēja lietu patiesā vērtība, viņi tās uzpircējiem atdeva lēti vai paturēja sev, ja mantiņas ļoti iepatikās. Daudz svarīgāk bija sevi apliecināt pārējo priekšā.
 
Policija pārsteidz
Lielākajai daļai aplaupīto zaudējums naudas izteiksmē bija salīdzinoši neliels, tāpēc septembrī policijā ierosinātais kriminālprocess ir īpaša vēl kāda iemesla dēļ – tajā ir netipiski daudz cietušo iesniegumu un liecību. Manis uzrunātie cietušo bērnu vecāki gan atzīst, ka ir šaubījušies, vai ziņojums policijai dos kādu rezultātu, tomēr atstāt notikušo bez tālākas virzības nav gribējies, lai bērniem nerastos aplams priekšstats par to, ka pāridarītāji ir nesodāmi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu