Ēnainie risinājumi • IR.lv

Ēnainie risinājumi

2
Pauls Raudseps

Nav viegli lāpīt budžetu ar aploksnēs paslēptu naudu

Jo tuvāk vēlēšanas, jo karstākas kļūst debates par jautājumu: kā panākt mazāku deficītu 2011.gada budžetā? Dombrovska valdības un līdz ar to Vienotības atbilde ir labi zināma: samazināt izdevumus, paaugstināt dažus nodokļus (piemēram, nekustamā īpašuma nodokli) un cerēt, ka atsākusies tautsaimniecības izaugsme pati par sevi palielinās budžeta ienākumus un līdz ar to samazinās pirmo divu nepatīkamo risinājumu apjomus.

LNT rīkotajās Zemgales reģiona kandidātu debatēs apvienības Par labu Latviju! finanšu ministra kandidāts Andris Šķēle piedāvāja it kā daudz ātrāku un ērtāku risinājumu: atsaucoties uz Pasaules Bankas pasūtītu pētījumu, viņš teica, ka ēnu ekonomika Latvijā pārsniedz trīs miljardus latu gadā, un, ja valdība spētu iekasēt kaut vai tikai 10% no šīs summas, būtu iespējams iegūt 300 miljonus latu, kas segtu gandrīz visu nākamgad nepieciešamo budžeta deficīta samazinājumu. 

Protams, neviens godīgs uzņēmējs vai politiķis nevarētu iebilst pret efektīvāku nodokļu iekasēšanu, tāpēc aplokšņu algu un kontrabandas samazināšanai ir jābūt jebkuras valdības uzdevumam. Turklāt PLL plāns paredz ko vairāk nekā tikai nodokļu administrācijas uzlabošanu. Savā pro­grammā viņi raksta: «Mazākas nodokļu likmes – mazāka ēnu ekonomika un vairāk nodokļu maksātāju.» Izklausās ideāli – samazinot nodokļus, palielinām budžeta ienākumus, un visas mūsu problēmas tiek nesāpīgi, pat patīkami atrisinātas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu