Skaitļi un emocijas • IR.lv

Skaitļi un emocijas

1
Pauls Raudseps

Recesija ekonomikā beigusies, bet daudzi vēl to nejūt

Pirmdien, 9.augustā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) sasauca preses konferenci, lai paziņotu, ka Latvijā recesija beigusies un esam atkal uz izaugsmes ceļa.

Kā tajā pašā dienā informēja Statistikas pārvalde, kopš gada sākuma Latvijas tautsaimniecība atkal ir sākusi augt, lai arī ļoti lēni. Pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts palielinājās par 0,3%, salīdzinot ar 2009.gada pēdējiem trim mēnešiem, bet otrajā ceturksnī, pēc provizoriskiem datiem, – par 0,1%, salīdzinot ar pirmo ceturksni.

Šie skaitļi noteikti šķiet ļoti abstrakti, taču tie balstās konkrētās pozitīvās izmaiņās Latvijas tautsaimniecībā. Eksports, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusi, ir pieaudzis par gandrīz 23%, un, kā norāda Latvijas Bankas ekonomikas eksperte Daina Paula, Latvijas eksports ieņem aizvien lielāku tirgus daļu daudzās no mūsu nozīmīgākajām tirdzniecības partnervalstīm: Dānijā, Vācijā, Lietuvā, Nīderlandē, Polijā, Somijā un Lielbritānijā. Savukārt eksporta vērtību pārsvarā rada rūpniecības uzņēmumi, un rūpniecības produkcijas izlaide šāgada otrajā ceturksnī pieaugusi par 12%, salīdzinot ar pagājušo gadu, un par 6%, salīdzinot ar šāgada pirmo ceturksni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu