Maskavas atslēgu turētājs • IR.lv

Maskavas atslēgu turētājs

5
«Jūs man neticat? Man ir Triju zvaigžņu ordenis!» — tā ambiciozais Meļņiks apslāpē šaubas par 38 miljonus vērto patruļkuģu būves līgumu, ko pēdējā dienā pirms demisijas viņam sagādāja Kalvīša valdība. Foto — LETA

Pēdējos gadus vairāku premjeru un nu arī prezidenta padomnieks Vasīlijs Meļņiks (43) politikas aizkulisēs ir nozīmīga figūra Latvijas un Krievijas attiecību uzlabošanā. Par sniegtajiem pakalpojumiem varas elite viņu atalgojusi ar miljonus vērtu pasūtījumu, kas ir izdevīgs Meļņikam, bet ne valstij. Ir pēta: vai miljonāra Meļņika plašie sakari ir tik nozīmīgi, lai liktu uz spēles valsts reputāciju?

Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā preses paziņojumā par martā jauniecelto prezidenta ārštata padomnieku Vasīliju Meļņiku motivācija bija lakoniska. Valdis Zatlers nekomentē, kā viņš izvēlas savus padomniekus. Plašākai sabiedrībai nezināmā Meļņika galvenais oficiālais uzdevums ir stimulēt sadarbību ar uzņēmējiem, neoficiāli – uzlabot un uzturēt labas attiecības ar Krieviju. Meļņiks to var izdarīt, jo viņam ir divi spēcīgi trumpji – tuvas attiecības ar pareizticīgo baznīcu un Krievijas miljardieri Pjotru Avenu. Abas šīs zelta atslēdziņas var atslēgt Kremļa durvis, ko pirms četriem gadiem tik ļoti vēlējās ekspremjers Aigars Kalvītis (TP) un ar Meļņika palīdzību arī dabūja. 

Uz līdzīgiem panākumiem patlaban cer arī Valsts prezidents, kuram pēc trīs gadu ilgas plānošanas šoruden Maskavā paredzēta vēsturiska tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Aizkulisēs baumo, ka Meļņiks savu roku pielika pie šogad februārī Baltijas jūras valstu sammita laikā notikušās Zatlera un Krievijas premjera Vladimira Putina tikšanās Helsinkos. Pils preses dienests šo informāciju nekomentē. Katrā ziņā pāris nedēļu pēc šīs nozīmīgās tikšanās Meļņiks kļuva par prezidenta padomnieku. 

Lai jau laikus novērstu pārmetumus par naudas šķērdēšanu, prezidenta kanceleja presei uzsvēra, ka Meļņiks strādā sabiedriskā kārtā un algu par savu darbu nesaņem. Visticamāk, algas jautājums Meļņikam ir mazsvarīgs. Galvenais ieguvums ir iespēja būtu tuvu varas elitei, kas ir panākumu atslēga viņa privātajam biznesam. Kļūstot par Valda Zatlera padomnieku, Meļņiks tika pie titula un prezidenta kancelejas vizītkartēm, kam ir būtiska nozīme biznesa kontaktu veidošanā augstu amatu cienošajās bijušās Padomju Savienības valstīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu