Ar viņu nebūs garlaicīgi • IR.lv

Ar viņu nebūs garlaicīgi

2
Karels Marks Šišons kopējiem spēkiem ar Intu Dālderi sāka to, ko daudzi sen gaidīja — radikāli ķērās pie orķestra sastāva tīrīšanas un atjaunošanas. Foto — LETA

Karels Marks Šišons noslēdz pirmo sezonu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta postenī. Vai enerģiskā svešzemnieka izvēle ir veiksmīga?

Gibraltārā augušais un Londonā studējušais Karels Marks Šišons (1971) Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta ampluā savu pirmo koncertu diriģēja 2009.gada 18.septembrī. Taču šī ļoti enerģiskā, savā ziņā pat diktatoriskā (subjektīva klausītāja uzvere) vīra iespaids uz Latvijas mūzikas dzīvi sākās agrāk – kā viesdiriģentu viņu šeit sastapām kopš 2000.gada septembra. 

Maestro pirmā vizīte bija koncerts Fantāzijas par Spāniju. Jau toreiz presē parādījās darbības vārds «aizdedzināja». Citiem vārdiem, ar ugunīgu degsmi Šišonam izdevās tas, ko Latvijas klausītājs tik ilgi bija gaidījis – mūsu Nacionālais simfoniskais orķestris uzrādīja negaidītas dzīves un spēlesprieka pazīmes. Ar sevišķu sajūsmu tika sveikts Ravela Bolero atskaņojums. 

Nākamais Šišona koncerts Rīgā notiek jau pēc pusgada, tad pēc gada, tad vēl un vēl. Atkal Bolero, krievu mūzika, spāņu mūzika, itāļu operkori, žilbinošas Jaungada programmas. Šišons nenes zvaigznes no debesīm, toties pārliecina ar enerģiskumu, profesionalitāti un spēju iešķilt dzīvības dzirksteli mūziķu sejās un klausītāju ausīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu