Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

1

Vairākas nedēļas ieturējis tikai šķietami dramatisku pauzi, Ainārs Šlesers beizot pateica to, ko visi jau bija gaidījuši: ka LPP/LC tomēr neiesaistīsies valdībā. Pēc partijas valdes sēdes Šlesers solīja, ka «nākamo piecu mēnešu laikā darīsim visu iespējamo, lai atbalstītu [Dombrovska] valdību». LPP/LC no sarunām guvis taustāmu labumu, jo drīzumā ar koalīcjas atbalstu Saeimas prezidijā gatavojas atgriezties Karina Pētersone. Tomēr jūtīgajos nodokļu jautājumos, kuri ir saistīti ar starptautiskajiem aizdevējiem sniegtajiem solījumiem, Dombrovskis un Šlesers nav atraduši kopēju valodu, un tajā pašā pirmdienā Šlesers un daži partijas biedri tikās arī ar Andri Šķēli un viņa vadītās opozīcījā esošās Tautas Partijas valdi. Ne jau velti Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina, ka «mēs esam mazākumvaldība, jo nezinām, ar ko mēs varam rēķināties».

Pirmdien notika uzņēmēju kustības Par labu Latviju! oficiālais atklāšanas pasākums, kurā izskanēja priekšlikumi nozīmīgi samazināt nodokļus un ieņemt stingrāku stāju sarunās ar starptautiskā aizdevuma sniedzējiem. Vislielāko sabiedrības uzmanību piesaistīja AS Kolonna akcionāres Ievas Plaudes-Rēlingeres programātiskais uzstādījums, ka līdz 2020.gadam vidējai algai Latvijā ir jābūt 3000 eiro mēnesī. (2009.gada beigās vidējā alga bija Ls 465 jeb 665 eiro. Lai 10 gadu laikā sasniegtu 3000 eiro, algām būtu jāpieaug par vairāk nekā 16% gadā, tātad vistreknāko gadu tempā).

Arī sīkpartijas vēlēšanu gadā šķeļas un apvienojas – sestdien savā kongresā sašķēlusies vecākās Latvijas partijas nosaukuma valkātājas LSDSP vadība. Par spīti daļas deputātu aicinājumiem «neiet kopā ar salašņām», vairākums nobalsoja par apvienības veidošanu ar vairāku partiju bijušā biedra Valda Lauska vadīto Sociālā taisnīguma partiju un bijušā TB/LNNK vecbiedra Guntara Krasta Libertas.lv, kurai jau ir pievienojusies partija Mūsu zeme, Latvijas atmoda (bijusī Pensionāru un senioru partija) un Latvijas kustība Solidaritāte, kuras saīsināts nosaukums Solidaritāte tad arī būs vēlēšanu apvienības nosaukums. Pēc balsojuma sociķu partijas priekšsēdētāja vietnieki Atis Lejiņš un Ilmārs Gomuls un ģenerālsekretārs Ansis Dobelis atkāpās no amatiem. Pamatšķiras partiju turpinās vadīt Jānis Dinevičs.

Neievērojot parasto mēneša grafiku, Nodarbinātības valsts aģentūra 12.aprīlī paziņoja, ka pirmo reizi divu gadu laikā noticis neliels reģistrētā bezdarbnieku skaita samazinājums. Marta beigās reģistrēti bija 194 253 bezdarbnieki, bet pirmajās aprīļa nedēļās skaits krities līdz 192 950 cilvēki jeb no 17,3% līdz 17,2%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu