Zinātne ir pieejama ikvienam, kurš gatavs izmantot iespējas • IR.lv

Zinātne ir pieejama ikvienam, kurš gatavs izmantot iespējas

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Aurēlija Viņķe

Izvēlēties studiju virzienu un karjeras ceļu bieži vien ir izaicinoši, īpaši, ja apkārtējie jau izveidojuši noteiktu priekšstatu un gaidas, taču mūsdienās iespēju loks ir tik plašs, ka var apvienot vairākas nozares, veidojot unikālu karjeras ceļu. Galvenais – domāt plaši, uzstādīt augstus mērķus un neļauties stereotipiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka tiek organizēti dažādi projekti ar mērķi veicināt sieviešu interesi un vēlmi studēt un uzsākt karjeru kādā no STEM jomām, īpaši uzsverot inženierzinātnes.

Pateicoties divām no vadošajām Latvijas universitātēm – Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), – apvienotas fizikas un medicīnas nozares, sniedzot iespēju studēt starpdisciplinārā programmā Medicīnas inženierija un fizika. Jau kopš manas bērnības visi tuvinieki bija pārliecināti, ka kļūšu par ārsti, un līdz pat 12. klasei medicīnas studijas šķita loģisks nākamais solis. Tomēr vienmēr aizrāvos arī ar fiziku, kas saistīja ne mazāk kā bioloģija un ķīmija. Pateicoties šai studiju programmai, ko īsteno abas universitātes, man nebija jāizvēlas un varu studēt abās jomās. Studijas apvieno tehnisko priekšmetu apguvi RTU un medicīnisko zināšanu iegūšanu RSU, sniedzot iespēju iegūt gan fiziķa grādu, gan inženiera kvalifikāciju. Šī neparastā kombinācija ļauj izprast medicīnu no fizikas viedokļa, iedziļinoties tādās jomās kā medicīnas tehnoloģiju izstrāde, radioloģija un staru terapija. Tā ir programma, kas pieprasa smagu darbu un ir ilgāka nekā līdzīgas programmas citviet Eiropā, bet tās daudzpusība un apgūtās zināšanas, kas apvieno medicīnu un fiziku, padara to par vienreizēju pieredzi.

Nejauša pieteikšanās projektā pavēra ceļu uz CERN

Uzsākot studijas, biju nolēmusi, ka izmantošu katru piedāvāto iespēju, un kādā brīdī internetā pamanīju biedrības Riga TechGirls un RTU kopīgo projektu Girls Go CERN, kas sniedza iespēju doties izglītojošā vizītē uz Eiropas kodolpētījumu organizācijas laboratoriju Ženēvā, Šveicē. Projektā tika aicinātas motivētas sievietes, kuras vēlas tuvāk iepazīt STEM (zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas) jomu, sekoja vairākas atlases kārtas, tostarp intervijas, un sīvā konkurencē biju viena no divām izvēlētajām, kuras ieguva iespēju doties uz CERN. Lai arī sākumā tas šķita izaicinoši, tagad saprotu, cik ļoti šis projekts mainīja manu skatījumu – trīs dienu laikā ieguvu dziļāku izpratni par CERN pētniecību un tehnoloģiju attīstību, kā arī iepazinos ar aizrautīgiem zinātniekiem, kuri ik dienu strādā pie globāliem zinātnes izaicinājumiem. Pašlaik uzskatu, ka nevajag baidīties un riskēt, jo tikai tā var sasniegt patiesus panākumus. Zinātne ir pieejama ikvienam, kurš ir gatavs izmantot tās piedāvātās iespējas un kāpt pāri stereotipiem un barjerām.

No vizītes līdz reāliem projektiem

Dalība projektos kļuva par nozīmīgu posmu manā akadēmiskajā un profesionālajā attīstībā. Pēc iepazīšanās ar CERN Latvijas pārstāvjiem, kas strādā pie inovatīvām vēža ārstēšanas metodēm, mana motivācija darboties zinātnē ieņēma plašāku un praktiskāku veidolu. Kā zinātniskais asistents sāku aktīvi iesaistīties RTU Daļiņu Fizikas un Paātrinātāju Tehnoloģiju institūta, darbojoties NIMMS (Next Ion Medical Machine Study) projektā, kurā tiek izstrādāti nākamās paaudzes daļiņu paātrinātāji medicīniskam pielietojumam smago jonu terapijā. Šajā projektā tiek pētītas tehnoloģijas, kas ļauj paātrināt ne tikai protonus, bet arī citus jonus, piemēram, hēlija jonus, kas spētu nodrošināt efektīvāku ārstēšanu audzējiem sarežģītās anatomiskās lokalizācijās, kā arī pediatriskiem pacientiem.

Savukārt pavasarī man pavērās iespēja pirmo reizi doties un aktīvi darboties CERN, lai stažētos Crystal Clear Collaboration (CCC) projektā, kur ieguvu izpratni par scintilējošo materiālu izmantošanu medicīniskajā attēlveidošanā. Vasarā man bija lieliska un unikāla iespēja atgriezties CERN – Vasaras skolas programmas ietvaros. CERN Vasaras skola ir unikāla programma ar augstu konkurenci – ik gadu tai piesakās vairāk nekā tūkstoš studentu no visas pasaules, taču tikai ap 150 iztur atlasi. Vasaras skolā tiek sniegtas augsta līmeņa lekcijas CERN pētniecības virzienos, kā arī studentiem ir iespēja trīs mēnešu garumā aktīvi iesaistīties pētniecībā aktuālos projektos kopā ar CERN zinātnisko personāli. Vasaras skolas laikā turpināju aktīvu darbību minētajā NIMMS projektiem. Mans uzdevums bija protonu radiogrāfijas izpēte pielietojumam vēža terapijā – patiesi aizraujošs un vērienīgs izpētes projekts. Tā bija iespēja veikt simulācijas, kas sniedz ieskatu par to, vai augstas enerģijas protonu pielietojums radiogrāfijā spētu nodrošināt adekvātu attēla kvalitāti ar NIMMS izstrādāto daļiņu paātrinātāju. Projekts sniedza ne tikai tehniskas iemaņas, bet arī atgādināja, cik svarīgi ir būt neatlaidīgam un izmantot iespējas, ko piedāvā šāda veida starptautiskas sadarbības. Biju 2. kursa studente, bet jau varēju strādāt pie tik nozīmīgiem pētījumiem – tas joprojām šķiet neticami.

No CERN līdz Heidelbergai: nākamie soļi zinātnes ceļā

Saņemtā pieredze ne tikai paplašināja redzesloku, bet arī deva jaunas iespējas zinātnes nozarē – oktobrī prezentēšu savus pētījuma rezultātus CERN Baltijas valstu konferencē Tallinā. Savukārt uzreiz pēc Ziemassvētkiem došos apmaiņas programmā uz Heidelbergas universitāti Vācijā. Būtiska prasība manā studiju programmā ir klīniskā prakse, ko plānoju apvienot ar apmaiņas braucienu, stažējoties Heidelbergas Universitātes Klīnikas Jonu Tearpijas centrā (Heidelberg Ion-Beam Therapy Center – HIT). Tā ir viena no vadošajām smago jonu terapijas pētniecības iestādēm Eiropā. Šis solis ne tikai ļaus attīstītprofesionālās prasmes, bet arī pavērs iespējas uz vienu no vadošajām institūcijām manā pētniecības jomā, kas ir manas nozares augstākais līmenis Eiropā. Iespēju saņēmu, pateicoties tam, ka Latvijā ir organizācijas, kas aktīvi strādā, lai veicinātu interesi par zinātni un tās iespējām sieviešu un meiteņu vidū, izceļot arī labus zinātnieku piemērus un nozares un pateicoties pieredzei, kas saveda kopā ar dažādiem cilvēkiem un zināšanām. Profesionālie plāni tagad ir vēl skaidrāki nekā jebkad agrāk – noteikti vēlos turpināt darbu staru terapijā un, iespējams, pat studēt doktorantūrā. Šī pieredze ir man palīdzējusi saprast, ka zinātnes vide un akadēmiskā pasaule ir tas, kas mani patiešām aizrauj un sniedz milzu gandarījumu.

Projekts, ko organizēja Riga TechGirls ar finansiālo atbalstu no Latvijas Izglītības ministrijas un CERN Nacionālā kontaktpunkta Latvijā, palīdzēja saprast, ka izvēlējos pareizo ceļu, apvienojot savu interesi par medicīnu ar tehnoloģijām un fiziku. Satikšanās ar CERN Latvijas pārstāvjiem, īpaši ar manu darba vadītāju, CERN doktorantūras studentu Kristapu Paļski, mani iedvesmoja padziļināti pētīt daļiņu fiziku, daļiņu paātrinātājus un to pielietojumu medicīnas fizikā. Kopš tā laika aktīvi piedalījos dažādos projektos, kas saistīti ar dažādu inovatīvu daļiņu paātrinātāju tehnoloģiju pielietojumu vēža terapijā. Tieši atļaušanās riskēt un neatlaidība ir palīdzējusi nonākt līdz šiem panākumiem un piedzīvojumiem.

 

Autore ir projekta Girls Go CERN dalībniece

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu