Nacionālās bibliotēkas jaunā direktore: Jāatjauno Latvijas sabiedrībā lasīšana • IR.lv

Nacionālās bibliotēkas jaunā direktore: Jāatjauno Latvijas sabiedrībā lasīšana

Dagnija Baltiņa. Foto — Reinis Hofmanis

Jaunā Nacionālās bibliotēkas direktore Dagnija Baltiņa nule stājusies pelnītā atpūtā aizgājušā Andra Vilka vietā. Pērn atgriezusies no studijām Hārvarda Universitātē, kur ieguva maģistra grādu sabiedrības vadībā, Baltiņa no ASV līdzi paņēmusi domu, ko paturēs prātā jaunajā amatā: šķērsot upi, nevis cīnīties ar krokodiliem. «Mans mērķis ir celt un turēt Gaismas pili, nevis cīkstēties ar sīkumainiem skaužiem,» viņa saka intervijā žurnālam Ir.

Viņa grib, lai sabiedrība lepojas ar to, ka ir domājoša, lasoša, ieinteresēta, lai jaunieši nāk uz bibliotēku lasīt un sarunāties.

Viņa norāda, ka viena bibliotēkas darba niša ir atjaunot Latvijas sabiedrībā lasīšanu, “lai esam lepni, pārliecināti lasītāji, kuru sarunu temati grozās ap izlasīto. Jāceļ bibliotēkas loma sabiedrībā, domājot arī par mazākām bibliotēkām reģionos un augstskolu bibliotēkām”.

Kā otru nišu Baltiņa min to, ka jāveido un jāpilnveido attiecības ar privāto sektoru: “Mēs esam resurss, kas, veidojot sabiedrībā paradumu nākt uz bibliotēku un būt zinātkāriem, ilgtermiņā nodrošināsim augstvērtīgus darbiniekus. Tādus, kas ne tikai prot internetā atrast jebkādu informāciju, bet kuriem arī rūp, piemēram, lasīt reģionālos laikrakstus un jaunāko literatūru.”

Pēdējais punkts Baltiņas uzskaitītajā — cik klātesoša bibliotēkas ideja ir valsts attīstības jautājumos? LNB ir nozīmīgs spēlētājs, lai konsekventi turētu dienaskārtībā to, ka Latvijas sabiedrības balsts ir demokrātija, brīvība un neatkarība.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu