Pieminekļi • IR.lv

Pieminekļi

Plakāts ar Vladimira Putina seju pie Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja. Foto - LETA
Gunārs Nāgels

Latvija atguva faktisko neatkarību 1991.gada 21.augustā, pēc tam kad bija izgāzies valsts apvērsums Padomju Savienībā. Viens no pirmajiem redzamajiem darbiem bija Rīgas Ļeņina pieminekļa demontāža, kuru sāka jau 24.augustā. Jau 6.septembrī Padomju Savienība atzina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas neatkarību, un tā paša gada 12.decembrī Krievijas Augstākā padome ratificēja vienošanos par Neatkarīgo Valstu savienības (NVS) izveidi un denonsēja 1922.gada 30.decembrī parakstīto līgumu par PSRS izveidi. Līdz ar to pati Padomju Savienība beidza eksistēt.

Tā kā Padomju Savienības pamats bija pats Ļeņins, ir saprotami, ka bijušajā Padomju Savienības teritorijā tiek likvidēti pieminekļi šim elkam. Kādu laiku bija pat runas, ka mauzolejā pie Kremļa iebalzamēto Ļeņinu beidzot apglabās, bet tas tomēr nenotika.

Ja Latvija sekmīgi tika vaļā no gandrīz visiem tā sauktajiem ļeņinekļiem, tad ne visur bijušās PSRS teritorijā bija tāda pati attieksme.

Kā zināms, augusta sākumā Ukrainas spēki iebruka dziļi Krievijas teritorijā Kurskas virzienā. Jau pašā sākumā ukraiņi ieņēma lielāko daļu no Sudžas pilsētas, deviņus kilometrus no robežas. Kādu nedēļu vēlāk parādījās fotogrāfija, kurā redzams, ka Sudžas pilsētā vēl stāvēja piemineklis Ļeņinam, tas tagad ir nogāzts. Fotogrāfiju bez datuma ir publicējusi Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomniece Darja Zarivna platformā Telegram.

Latvijas kaimiņu nav pametusi vēlme atjaunot savu impēriju, un redzams, ka tam ir vienalga, kāda tā būtu – ir laba gan cara impērija, gan Ļeņina impērija.

Patlaban Kremļa impērijas vadonis ir Vladimirs Putins, kuram jau ir uzcelti vairāki pieminekļi. Piemēram, Kirgizstānā, kādus 30 kilometrus dienvidos no galvaspilsētas Biškekas, 2019.gadā uzcēla 2,5 metrus augstu Putina pieminekli. Krievijas okupētajā Gruzijai piederošā ciemā Corbīsi, Chinvali rajonā, 2013.gadā uzcēla bronzas pieminekli Putinam.

Kā sava veida anti-pieminekli var minēt uz Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja fasādes pretī Krievijas vēstniecībai izkārto lielizmēra plakātu, kurā attēlota Putina seja, sapludināta ar galvaskausu.

Var arī minēt, ka pieminekļu kari Latvijā nav vēl beigušies – kārtējie ierosinājumi demontēt pieminekļus un piemiņas plāksnes tiks izskatīti Rīgas domes Pieminekļu padomes sēdē šo piektdien, 23.augustā – Latvijai zīmīgā datumā.

Autors ir laikraksta Latvietis redaktors

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu