Ilgtspējas problēmu risināšana, sadarbojoties uzņēmumiem un zinātnei • IR.lv

Ilgtspējas problēmu risināšana, sadarbojoties uzņēmumiem un zinātnei

Zvejas tīkls ar pludiņiem. Foto - Evija Trifanova, LETA
Armands Beiziķis

Mūsdienās inovācijas un ilgtspēja ir vieni no galvenajiem priekšnosacījumiem, kas veido uzņēmuma veiksmes stāstu. Sadarbība ar Latvijas zinātni sniedz priekšrocības uzņēmumam ne tikai jaunu inovāciju radīšanai un zinātnes progresam, bet ir arī būtiskas uzņēmumu izaugsmei un sabiedrības kopējai labklājībai. Latvija ar savu bagāto zinātnisko mantojumu un nenovērtējamo Baltijas jūras resursu nodrošina unikālas iespējas jēgpilnām un jaunām sadarbībām, taču Baltijas jūru piesārņo liels daudzums spoku tīklu – visi pazaudētie zvejas rīki –, kas apdraud jūru un tās ekosistēmu. Tas ir izaicinājums, ko mēs pašlaik uzņēmumā Neste risinām kopā ar Latvijas zinātniekiem.

Zinātniekiem un jaunuzņēmumiem ne vienmēr ir pietiekami resursu jaunu un dzīvotspējīgu inovāciju ieviešanai reālajā dzīvē. Sadarbība ar jau esošiem uzņēmumiem ir instruments, kas var nodrošināt, piemēram, nepieciešamo finansējumu, palīdzot inovatīvas idejas pārvērst praktiskos risinājumos. Tādā veidā uzņēmumiem ir vairākas priekšrocības, tai skaitā arī piekļuve progresīvām tehnoloģijām un inovācijām, kas var uzlabot konkurētspēju un veicināt izaugsmi.

Baltijas jūra ir lielākais dzīvais organisms mūsu reģionā un nenovērtējams resurss, kas sniedzas daudz tālāk par tā tūlītējo ekonomisko ieguldījumu. Jūra piedāvā bezgalīgas iespējas inovācijām tādās jomās kā atjaunojamā enerģija, transports un vides saglabāšana. Neste kā atjaunojamās degvielas tirdzniecības līdere ir apņēmusies veidot labāku un veselīgāku planētu nākamajā paaudzēm. Ņemot vērā, ka viena no uzņēmuma darbības pamatvērtībām ir sadarbība, Neste jau vairākus gadus sadarbojas ar Latvijas zinātniekiem, kā arī piedalās dažādos Baltijas jūras attīrīšanas projektos.

Viena no šādām iniciatīvām ir spoku tīklu izcelšana. Tie nopietni apdraud jūras dzīvi un ekosistēmu.

Pagājušajā gadā sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Latvijas Jūras akadēmiju un Zinātnes un inovāciju centru no ūdeņiem pie Engures veiksmīgi izcēlām spoku tīklus. Šie centieni ne tikai mazina kaitējumu videi, bet arī nodrošina materiālus inovatīviem otrreizējās pārstrādes risinājumiem, ko studenti izstrādāja mūsu Neste Coopetition hakatona laikā šogad.

Mūsu iniciatīvas parāda, ka korporatīvais atbalsts Latvijas zinātnei dod reālus rezultātus. Investējot Baltijas jūras tīrībā, Neste veicina vides ilgtspēju un arī paplašina inovācijas iespējas. Piemēram, tas ne tikai samazina vides piesārņojumu, bet arī stimulē vietējo ekonomiku, radot jaunas uzņēmējdarbības iespējas ilgtspējīgu materiālu jomā.

Vēlos iedrošināt dažādu nozaru uzņēmumu pārstāvjus izvērtēt savas iespējas iesaistīties dažādās sadarbībās ar Latvijas zinātniekiem, no kurām iegūtu ikviens – zinātne, uzņēmums un sabiedrības kopējā izaugsme.

Katrs ieguldījums, lai arī cik pieticīgs tas būtu, var novest pie ievērojama progresa. Esmu pārliecināts, ka, strādājot kopā, ir iespējams radīt inovāciju un vides pārvaldības mantojumu, kas dos labumu nākamajām paaudzēm.

 

Autors ir SIA Neste Latvija valdes priekšsēdētājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu