Kā motivēt talantus palikt un attīstīt idejas Latvijā? • IR.lv

Kā motivēt talantus palikt un attīstīt idejas Latvijā?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Edgars Peičs

Latvijas ekonomikas inovāciju potenciāla attīstība lielā mērā ir atkarīga no jauniem talantiem, no tā, vai un kā spēsim viņus motivēt palikt Latvijā un attīstīt savas idejas tieši šeit. Lai to īstenotu, nepieciešamas atbilstošas iniciatīvas un programmas, kā, piemēram, StartSchool, kuras mērķis ir radīt topošajiem uzņēmējiem un tehnoloģiju līderiem piemērotu vidi, sniegt mentora atbalstu, iespēju iegūt praktiskas zināšanas un attīstīt savas idejas. Šādas iniciatīvas sniedz būtisku ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā kopumā, jo veicina ekonomisko aktivitāti, inovāciju veidošanos un līdz ar to arī – augstāku dzīves kvalitāti valstī.

Veiksmes stāsti ir un var būt vēl vairāk

Lai radītu jaunas iespējas, izšķirīga nozīme ir atbalstam tieši sākuma posmā. Tas ir attiecināms gan uz Latvijas jaunajiem uzņēmējiem, gan uz ekonomisko izaugsmi. Šādas programmas palīdz identificēt un atbalstīt talantus, kuriem ir potenciāls kļūt par nākotnes uzņēmumu līderiem. Latvijai jau ir veiksmīgi piemēri, piemēram, Draugiem GroupMikroTik, Soft Tech, Printify un Aerones, kas demonstrē mūsu spēju radīt inovatīvus risinājumus tehnoloģiju jomā.

Lai šiem piemēriem sekotu vēl daudzi, ir jāsekmē inovāciju kultūra un vide, kurā topošie uzņēmēji ir gatavi uzņemties riskus. Latvijas uzņēmējdarbības videi ir jābūt atvērtākai eksperimentiem un jauniem risinājumiem. Šeit īpaša loma ir izglītošanai un iedrošināšanai. Šādas iniciatīvas palīdz mazināt jauno uzņēmēju bailes no nezināmā, kā arī radīt dinamisku un konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi, kas veicina inovācijas un attīstību. Patiesībā, būtisks faktors, kas sekmē progresu un palīdz sasniegt labākus rezultātus, ir tieši veselīga konkurence.

Atbalsts jaunajiem un uzņēmīgajiem

Atbalstot jaunus talantus un veicinot izglītības iespējas, uzņēmēji var cerēt uz vairākiem ilgtermiņa ieguvumiem. Stāsts nav par to, ka, apmācot 100 topošos tehnoloģiju nozares līderus, daļa no viņiem nākamos piecus gadus strādās tajos uzņēmumos, kas atbalstījuši programmu. Ieguvumi izpaužas plašākā mērogā – šie līderi veidos savus uzņēmumus, radīs jaunus produktus un pakalpojumus, veicinās kopējo ekonomikas rādītāju uzlabošanos, kas pozitīvi ietekmēs arī jau esošos uzņēmumus. Mijiedarbība starp esošajiem un topošajiem tehnoloģiju līderiem nav tikai stāsts par finansiālo atbalstu. Uzņēmēji, kuri ir iesaistījušies kā mentori apmācību procesā, veido sinerģiju un attiecības ar jaunajiem talantiem. Šī sadarbība var būt izšķirīga, lai talantīgie cilvēki izvēlētos palikt un attīstīt savas idejas un strādāt tieši Latvijā. Dalīšanās ar zināšanām un pieredzi var likt stabilus pamatus veiksmīgai ilgtspējīgai sadarbībai.

Konkurence virza uz priekšu

Konkurence uzņēmējdarbības vidē bieži vien tiek uztverta ar bažām, tomēr vienlaikus tā ir veselīga un nepieciešama, īpaši, ja domājam par jaunu talantu ienākšanu tirgū. Jaunie uzņēmēji un talanti ne tikai rada konkurenci, bet arī iedvesmo un mudina esošos uzņēmumus nepārtraukti uzlabot savu piedāvājumu. Tāpat viņi nereti ienes svaigu skatījumu uz lietām, spēj atrast jaunus veidus, kā ierastās lietas paveikt ātrāk, labāk, lētāk un efektīvāk. Zināmā mērā tas ir izaicinājums esošajiem spēlētājiem, taču, kā jau minēju, tas nes līdzi arī daudzus ieguvumus. Konkurence neļauj gulēt uz lauriem, tā neļauj inovācijām un attīstībai apsīkt. Labākās idejas, produkti un pakalpojumi dzimst tieši konkurences apstākļos. Turklāt patērētāji saņem labākus un pieejamākus produktus, bet uzņēmumi atrod jaunus veidus, kā apmierināt tirgus vajadzības, un kopumā ekonomika kļūst dinamiskāka un dzīvotspējīgāka. Jaunu talantu ienākšana tirgū veicina ekonomisko izaugsmi.

Investīcijas ekonomikas attīstībā un cilvēku izaugsmē ir pasaules pieredzē pārbaudīts veids, kā veicināt valsts ilgtspējīgu izaugsmi. Panākumi reti rodas paši no sevis – atbalsts un mērķtiecīgi ieguldījumi to ļoti veicina. Tāpēc StartSchool un līdzīgas iniciatīvas ir kritiski svarīgas, jo tās palīdz radīt nākotnes līderus, kas savukārt veicinās mūsu valsts labklājību caur ekonomiskās aktivitātes uzlabošanu. Arī Latvijā pievērš būtisku uzmanību vides saglabāšanai un uzlabošanai caur sabalansētu resursu izmantošanu, atkritumu šķirošanu, otrreizēju pārstrādi utt. Labākās idejas un pieredzes nodošana nākamajām paaudzēm ir tāds pat pienākums kā mērķtiecīgas darbības vides saglabāšanai un uzlabošanai. StartSchool ir savas pieredzes un resursu ieguldījums nākamajām paaudzēm, lai veidotu spēcīgu un pārtikušu nākotni mums visiem.

 

Autors ir Printify tehnoloģiju vadītājs, StartSchool līdzdibinātājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu