Ārskats nr. 87: Lepēna zaudē. Leiboristi uzvar. NATO svin 75 gadus. Baidens turpina cīņu. • IR.lv

Ārskats nr. 87: Lepēna zaudē. Leiboristi uzvar. NATO svin 75 gadus. Baidens turpina cīņu.

1
Pauls Raudseps

Kas to būtu domājis, ka Francija ir tik pārsteigumu pilna? Pat prezidenta Emanuela Makrona partijas biedri nebija gaidījuši viņa 9. jūnija paziņojumu par parlamenta atlaišanu. Pēc vēlēšanu pirmās kārtas 30. jūnijā likās, ka piepildīsies daudzu prognozētais sliktākais variants, jo ksenofobiski labējās Marinas Lepēnas partija ieguva 33%, un likās, ka galvenais jautājums ir vienīgi – vai viņi saņems absolūto vairākumu parlamentā? Taču pēc svētdien, 7. jūlijā, notikušās vēlēšanu otrās kārtas Lepēnas partijas bija palikusi trešajā vietā. To apsteidza gan tikai pirms vēlēšanām uz ātru roku izveidotā dažādu kreiso partiju bloks ar nosaukumu Jaunā tautas fronte, gan ar Makronu saistītie liberāļi.

Pēc Makrona negaidītā lēmuma atlaist parlamentu Pauls Raudseps Ārskatā runāja ar vēsturnieci un Francijas politikas vērotāju Unu Bergmani, tagad pēc vēlēšanu otrās kārtas ir dabiski atkal vērsties pie Unas pēc skaidrojuma par Francijā notiekošo. Pauls ar Unu pārrunā arī Lielbritānijas vēlēšanu rezultātus, kuri gan bija pilnīgi prognozējami, kā arī Vašingtonā šonedēļ notikušo NATO samitu, kurā atzīmēja pasaule sekmīgākās militārās alianses 75 pastāvēšanas gadus un solīja pastiprināt atbalstu Ukrainai. Viņi arī diskutē par šobrīd ASV politikā karstāko jautājumu – vai Džo Baidenam būtu jāļauj kādam citam demokrātam kļūt par partijas kandidātu ciņā pret Donaldu Trampu par prezidenta amatu?

Raidierakstā vēsturniece Una Bergmane un Ir komentētājs Pauls Raudseps dalās pārdomās par ārpolitikas aktualitātēm un izceļ gan lielas, gan mazas ziņās pamanītas lietas, kas Latvijā nevarētu notikt. Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple Podcasts un Youtube.

Labākais veids, kā atbalstīt mūsu redakciju — abonēt Ir.

Esam pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt tieši Ārskatu vienreizējā maksājumā (šeit) vai regulārā maksājumā (šeit).

Atcelt savu regulāro ziedojumu jebkurā brīdī varat šeit: billing.stripe.com

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. #SIF_MAF2024

Komentāri (1)

Uldis.M42 14.07.2024. 17.09

Pateicoties Emanuēlai, kremļa un Baltā nama pederastu atbalstītie kreisie ekstrēmisti guva uzvaru. Saprotama lieta, ka tam par godu tika dauzīti logi un dedzinātas atomašīnas. Vadzis pildās. Lai Dievs žēlīgs visiem izdzimteņiem, kad tas lūzīs!

0
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu