Karš no televizora • IR.lv

Karš no televizora

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pāvels Širovs Maskavā, speciāli Ir

Ko par Putina sākto karu var uzzināt parastie Krievijas pilsoņi, kas pārtiek no televīzijas pārraidēm?

Ekrānā parādās zemūdene. Viena no pēdējām, kas papildinājusi Krievijas bruņoto spēku floti tikai pirms pāris gadiem, stāsta raidījuma vadītājs. Pēc mirkļa redzams kuģa komandpunkts — pultis ar daudzām podziņām un kloķīšiem, jūrnieki nopietnām sejām. Šķiet, ka filmēts kaujas mācību laikā, jo visi ļoti sakoncentrējušies. Nākamajā kadrā no zemūdenes izšaujas varena raķete.

Tā ir svētdienas vakara pārraide Nedēļas vēstis telekanālā Rossija-1. Kamēr ekrānā turpinās raķešu šāvieni, raidījuma vadītājs Dmitrijs Kiseļevs, vienlaikus arī Kremļa mediju holdinga Rossija Segodņa priekšnieks, uzskaita kuģu nosaukumus un jaunākās bruņojuma sistēmas, kas tajos uzstādītas. «Mūsu zemūdenes var palaist vairāk nekā tūkstoti kodolgalviņu, kas garantēti iznīcinās ASV un visas NATO valstis piedevām. Tas ir pēc principa: kam mums pasaule, ja tajā nebūs Krievijas,» viņš noslēdz tēmu.

Haoss bez faktiem

Ar TV pulti rokās pārskatot Krievijas televīzijas kanālu saturu, kopumā nerodas iespaids, ka šobrīd notiktu kaut kas ārkārtējs. Lielākā daļa ierasto raidījumu ir savās vietās. Izklaide, sports, seriāli nomaina cits citu tāpat kā iepriekš. Arī ziņu dienesti darbojas parastajā režīmā, vienīgais izņēmums ir Pirmais kanāls, kas pirmdien atcēla visas savas dienas pārraides. To vietā no deviņiem rītā tika palaists «informācijas kanāls», kas darbojas kā nemitīga diskusija televīzijas studijā. Godīgi atzīšos, ka raidījuma viesu vārdi man lielākoties neko neizsaka, bet regulārie televīzijas skatītāji viņus droši vien labi pazīst.

Ziņu šajā informatīvajā kanālā gan ir maz. Patiesībā nav iespējams saprast, kas notiek. Parādās tikai oficiālie paziņojumi no Aizsardzības ministrijas un kadri no prezidenta apspriedes par ekonomisko situāciju valstī. Armijnieku paziņojumos nav nekā konkrēta. Kur tieši notiek kaujas darbības, nav saprotams. Preses dienesta pārstāvis informē, ka «krievu aviācija ir likvidējusi sešas ukraiņu bruņutehnikas kolonnas» un pēdējās diennakts laikā «vēl 110 ukraiņu kaujinieki ir brīvprātīgi nolikuši ieročus». Par kritušajiem Krievijas armijas rindās pirmo reizi tiek minēts tikai svētdienas vakarā — it kā garāmejot, nesaucot nekādus skaitļus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu