Duncis Krievijas ekonomikai • IR.lv

Duncis Krievijas ekonomikai

Noskaņojums kā bērēs — tā no malas tika komentēta atmosfēra Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmdienas apspriedē ar savas valdības pārstāvjiem par ekonomisko situāciju valstī. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Rietumvalstis sākušas ieviest skarbas sankcijas pret Krieviju. «Ekonomiskā realitāte, protams, ir mainījusies,» atzinis pat Kremļa runasvīrs

Mūsu rokās ir «finanšu kodolierocis», pagājušajā piektdienā, stāvot līdzās savam kolēģim no Vācijas, paziņoja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs. Viņi abi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par ekonomisko sankciju pastiprināšanu pret Krieviju. Runa bija par Krievijas atslēgšanu no globālās maksājumu apziņošanas sistēmas SWIFT. Francijas ministrs paskaidroja, ka tā būtu «galēja rīcība». «Kad jūsu rokās ir finanšu kodolierocis, ir prātīgi jāizsver tā pielietošana,» teica ministrs Lemērs. Taču jau dažas stundas vēlāk viņš nolēma precizēt savus izteikumus un paskaidroja, ka Francija, kas šobrīd ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, «nav starp tām valstīm, kuras iebilst pret šādu soli».

Jau kopš pagājušās nedēļas sākuma Ukraina aktīvi aicināja izslēgt Krieviju no SWIFT, par to aģitēja Lielbritānija, kurai drīz vien pievienojās Nīderlande, Baltijas valstis un lielākā daļa Austrumeiropas valstu. Nedēļas nogalē tika pārliecināti arī pēdējie bremzētāji — Vācija, Itālija, Ungārija un Kipra. Un sestdien vēlu vakarā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena tviterī ierakstīja: «Mēs apņemamies nodrošināt, lai noteikts skaits Krievijas banku tiek izslēgtas no SWIFT. Tas neļaus tām darboties visā pasaulē un efektīvi bloķēs Krievijas eksportu un importu.»

Šī finanšu atombumba tika nomesta, par spīti agrāk izskanējušai skepsei. Piemēram, ASV prezidents Džo Baidens iepriekš bija izteicies, ka ASV aizliegums veikt Krievijas bankām dolāru darījumus ir daudz spēcīgāks ierobežojums un SWIFT atslēgšana būtu «tikai ierobežots sankciju solis».

Ieskrējiens

Vērojot Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanos pie Ukrainas robežas un saņemtos izlūkdienestu brīdinājumus, ka invāzija var sākties kuru katru brīdi, rietumvalstis pie dažādu ekonomisku sankciju ieviešanas ķērās jau pagājušās nedēļas sākumā, kad Putins 21. februārī bija oficiāli pasludinājis Doņeckas un Luhanskas separātistu «republiku» atzīšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu