Žurnāls: Ko aizdomīgu Luksemburgas banku uzraugs atklāja ABLV klientu apkalpošanā? • IR.lv

Žurnāls: Ko aizdomīgu Luksemburgas banku uzraugs atklāja ABLV klientu apkalpošanā?

"ABLV Bank" logo. Foto: Evija Trifanova, LETA

Luksemburgas banku uzraugs CSSF pārbaudē ABLV Bank Luxembourg identificēja nozīmīgu skaitu nopietnu un ilgstošu pārkāpumu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas ierobežošanā jeb tā saukto AML/CFT prasību izpildē, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Pārbaudot 133 bankas failus, atklājās 28 klienti, par kuriem, pēc regulatora domām, bankai vajadzēja iesniegt ziņojumus saistībā ar aizdomīgiem darījumiem. «Citiem vārdiem, bankai vajadzēja iesniegt aizdomīgu darījumu ziņojumus par 21% no klātienē inspicētajiem failiem — šis ir augstākais rādītājs, kāds vispār redzēts klātienes pārbaudēs astoņu gadu laikā, veicot aptuveni 250 inspekciju par AML/CFT prasību izpildi,» teikts ziņojumā.

ABLV banka žurnālam apstiprināja, ka Luksemburgas kredītiestāžu regulators CSSF no 2018. gada marta līdz jūnijam veica pārbaudi ABLV bankā Luksemburgā. Banka Luksemburgā regulatora atzinumu ir saņēmusi un secinājumiem par vairāku iekšējo kontroļu pārkāpumiem nepiekrīt, rakstiski norāda bankas sabiedrisko attiecību pārstāvis. Viņš skaidro, ka Luksemburgas administratīvajā tiesā šā gada 28. februārī iesniegta prasība par soda atcelšanu un aicināts atzīt, ka CSFF secinājumi par bankas rīcību nav pamatoti.

CSSF uzmanības lokā bankas pārbaudē nonāca virkne Azerbaidžānas, Krievijas un Baltkrievijas, pat Ungārijas un Rumānijas pilsoņu, par kuru aizdomīgajiem darījumiem Luksemburgas uzrauga ieskatā bija jāsniedz ziņojumi.Viens no viņiem ABLV bankā kopš 2015. gada ir Moldovā dzīvojošais Rumānijas pilsonis Kalins Korjans ar sievu Violinu. Visi seši viņu atvērtie konti bankā klasificēti kā augsta riska. Un ne velti, jo Korjana vārds atrodams preses publikācijās saistībā ar miljarda dolāru izzagšanu no Moldovas bankām — milzīgu skandālu, kas ne tikai noveda pie triju banku slēgšanas un iedragāja valsts ekonomiku.

Sīkāk žurnāls stāsta par vairākiem aizdomīgiem ABLV bankas klientiem no Azerbaidžānas, piemēram, brāļiem Baširoviem. Konkrētāk par Hagani Baširova saikni ar bijušo International Bank of Azerbaijan valdes priekšsēdētāju Džahangiru Hadžijevu, kurš 2016. gadā Baku tika notiesāts par līdzekļu piesavināšanos no šīs bankas. Mediji ziņoja, ka viņa kriminālo aktivitāšu rezultātā atmazgāti vairāk nekā deviņi miljardi dolāru un tāpēc pat kritušies valsts makroekonomikas rādītāji, jo atmazgātā summa atbilda 25% no Azerbaidžānas IKP.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu