Sandija Bajo, iedegs Latvijas krāsas Niagārā • IR.lv

Sandija Bajo, iedegs Latvijas krāsas Niagārā

Niagāras ūdenskrituma izgaismošanu Sandija Bajo sāka plānot jau pavasarī, kad devās izlūkbraucienā. Sestdiena, 17. novembris, pasākumam izvēlēts ne tikai, lai tajā varētu piedalīties daudz cilvēku, bet arī lai Latvija 18. novembra rītā varētu mosties ar svētku sveicienā atsūtīto šī notikuma video. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Pareizā krāsu salikumā būs sakārtoti 12 000 spilgtu LED gaismu. Kungs, kas ūdenskritumu ir izgaismojis jau 25 gadus, piekrita mums pastāstīt, kā tas notiek. Izklausījās gandarīts to darīt. Laikam jau parasti neviens viņam nepievērš uzmanību, Skype sarunā aizrautīgi stāsta Sandija Bajo (Sandija Bayot). Niagāras ūdenskritums netiks izgaismots kā Latvijas karogs, bet Latvijas karoga krāsās, viņa uzsver. Tehniskie risinājumi horizontāli ļauj projicēt tikai divas krāsu joslas, vertikāli — vairāk. Tāpēc sarkanbaltsarkans uz gigantiskās ūdens sienas iezīmēsies vertikāli.

17. novembra notikums Niagārā ir Sandijas ideja.

Jelgavniece 1991. gadā devās uz ASV pastrādāt meiteņu skautu vasaras nometnē par audzinātāju. «Tā ir bijusi ļoti gara vasara, jo vēl esmu šeit.» Sandijas moto ir latviski sarežģīti tulkojamais I never should have, could have, would have! — nepalaist garām nevienu iespēju. Izstudējusi politiskās zinības, viņa strādāja Latvijas vēstniecībā Vašingtonā, bet pēdējos astoņus gadus maizes darbs ir nevalstiskās organizācijas World Affairs Council of America Hjūstonas nodaļā. «Lekciju veidā runājam par pašreizējiem politiskajiem jautājumiem.» Brīvajā laikā Sandija nesavtīgi palīdz Latvijas vēstniecībai, goda konsuliem Teksasā un Ņujorkas štatā.

Domājusi — kādu pasākumu lai organizē par godu simtgadei? Latviešu hokejists Zemgus Girgensons spēlē Ņujorkas štatā, Bufalo Sabres. Varētu sarīkot kaut ko līdzīgu Kristapa Porziņģa latviešu vakaram, kas Ņujorkā notika gada sākumā. Tomēr izrādījies, ka tieši 18. novembra nedēļas nogales spēlē Zemgus nepiedalās. «Niagāras ūdenskritums!» kā zibens izskrējis cauri smadzenēm. «Ņujorkas štats, bet arī starptautiska robeža, jo otrpus upei ir Ontario pavalsts Kanādā — tik daudz simboliska! Tilti starp nācijām, gaisma, enerģija!» Izrādījies, ka izgaismošana ir ļoti reāla. Sandija nav pirmā, kurai šāda doma ir iešāvusies prātā. Niagārai ir pat īpaša valde — pieci cilvēki no Kanādas un pieci no ASV puses —, kas izskata izgaismošanas lūgumus. Enerģiskā latviete turklāt panāca, ka parasto 15 minūšu vietā Niagāra sarkanbaltsarkani mirdzēs trīs reizes — pa 15 minūtēm katrā apaļā stundā, sākot no plkst. 21.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu