Sejas neredzamā puse • IR.lv

Sejas neredzamā puse

1
Facebook vadītājs Marks Cukerbergs 10 .aprīlī ieradies sniegt paskaidrojumus ASV Senātā. Dienu vēlāk viņu izjautāja arī kongresmeņi Pārstāvju palātā. Foto — AFP/LETA
© The New York Times News Service

Facebook izprašņāšana ASV Kongresā atklāj jaunus pārsteidzošus faktus, kā tiek vākta un izmantota informācija par sociālo tīklu lietotājiem (un arī nelietotājiem)

Kad nolēmu lejupielādēt kopiju ar tiem datiem, ko par mani ir sakrājis Facebook, neko daudz necerēju. Mans konts šajā sociālajā tīklā ir diezgan tukšs, es reti kaut ko publicēju pats un reti klikšķinu uz reklāmām. Esmu viens no tiem, ko dēvē par Facebook lūriķiem, raksta The New York Times žurnālists Braiens Čens. «Taču, kad atvēru savu failu, tas bija kā atvērt Pandoras lādi. Pēc pāris klikšķiem uzzināju, ka manu kontaktinformāciju, ieskaitot e-pasta adresi un tālruņa numuru, bija saņēmuši aptuveni 500 reklāmdevēju, arī tādi, par kuriem agrāk pat nebiju dzirdējis, piemēram, motociklu rezerves daļu tirgotājs Bad Dad un elektroniskās mūzikas grupa Space Jesus. Facebook rīcībā bija visa manā tālrunī glabāto 764 numuru kartotēka. Pat mana dzīvokļa ārdurvju kods. Sociālais tīkls bija saglabājis sarakstu ar gandrīz 100 cilvēkiem, kurus esmu izdzēsis no savu draugu loka, ieskaitot manas bijušās draudzenes.»

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu