Nedēļas nogalē Cēsīs klasiskās mūzikas festivāls ģimenei " LNSO Vasarnīca" • IR.lv

Nedēļas nogalē Cēsīs klasiskās mūzikas festivāls ģimenei ” LNSO Vasarnīca”

22

Atklāšanā – modernais balets “Karmena”, sestdien koncerts “Vakars kvadrātā ar Džimiju Hendriksu, The Beatles un The Rolling Stones”, noslēgumā muzicēs pianists Georgijs Osokins un LNSO

Festivāls “LNSO vasarnīca”, kas notiks no 25. līdz 27. augustam koncertzālē “Cēsis” piedāvā krāšņu un daudzveidīgu programmu trijos lielos vakara koncertos, muzikālās izrādēs bērniem un pusaudžiem, kā arī divos kamermūzikas koncertos, informē festivāla organizētāji.  Šogad festivālā arī vairāki jaundarbi.

Piektdien 25. augustā plkst. 20 Lielajā zālē  atklāšanas koncertā divi jaundarbi – Krista Auznieka skaņdarbs kamerorķestrim “Uguns un roze” un modernā baleta “Karmena” uzvedums horeogrāfes Milanas Komarovas speciāli festivālam veidotā stāstā ar primabalerīnu Viktoriju Jansoni titullomā. Muzicēs “Sinfonietta Rīga” Normunda Šnē vadībā.

Sestdien 26. augustā plkst. 13 un 15  Kinozālē notiks muzikāla izrāde pusaudžiem “Zenīts”. Speciāli “LNSO vasarnīcai” Jānis Šipkēvics komponē dziesmu ciklu “Zenīts” diviem zēniem un astoņiem instrumentiem. Cikls iecerēts kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados. 

Jānis Šipkēvics saka: “Tas būs kā savdabīgs psiholoģisks seanss, kurā ar dažādu žanru kompozīcijām tiek atjaunotas saites ar skolas laika maģisko pasauli” Muzikāli cikls būs tāds, kuru savam iztēles orķestrim it kā būtu uzrakstījis bērns. Ar vēlmi izprast apkārt notiekošo un piešķirt tam kādu rotaļīgu, eksistenciālu, smieklīgu, aizkustinošu, pārpasaulīgu un puiciski ikdienišķu jēgu.” 

Izrādes režisors – Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece – Rūta Briede. Piedalīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un “LNSO zenītansamblis” Gunta Kuzmas vadībā. 

Savukārt plkst. 14 un 16 notiks mūzikas laboratorija bērniem. Pašiem mazākajiem festivāla apmeklētājiem LNSO sniedz iespēju piedalīties Vara Klausītāja veidotajās muzikālajās meistardarbnīcās, kur savienosies zīmēšana un mūzika. Kamēr vecākie brāļi un māsas skatīsies izrādi pusaudžiem “Zenīts”, mazākie bērni varēs doties pasaku pasaulē. Īpašs būs tas, ka mazie skatītāji paši izvēlēsies stāsta varoņus un darbības vietu. Varis Klausītājs stāstu attīstīs improvizācijas veidā, un stāstā piedalīsies piedalīsies LNSO I vijoļu grupas koncertmeistara vietnieks Aleksejs Bahirs. 

Pēcpusdienā, plkst. 16.00 Lielajā zālē kamermūzikas koncerts “Sarkisjans. Bēthovens. Nepāra sonātes” LNSO koncertmeistars, vijolnieks Georgs Sarkisjans nācis klajā ar idejus veidot visu Bēthovena vijolsonāšu koncertciklu, un pirmais no šiem koncertiem notiks “LNSO vasarnīcā” (pārējie cikla koncerti ieplānoti 2018. gadā Rīgā un Cēsīs). Pirmajā koncertā skanēs Bēthovena skolotājam Antonio Saljēri veltītā Trešā sonāte, mecenātam fon Frīzam veltītā Piektā sonāte, ko pēc Bēthovena nāves nosauca par “Pavasara sonāti”, un Devītā sonāte, ko Ļevs Tolstojs licis savā kaisles un greizsirdības stāstā “Kreicera sonāte”. Georga sadarbības partneris šajā projektā – daudzsološs un sadarbībā rūdīts japāņu pianists Keigo Mukava. 

Sestdien, plkst. 20 Lielajā zālē koncerts Vakars kvadrātā ar Džimiju Hendriksu, “The Beatles” un “The Rolling Stones””. Lietuvas rokzvaigzne Jeronims Miļus Latvijas klausītājiem pazīstams kā Cēsu mākslas festivāla 2010 mūziklu lielprogrammas viesis un Daugavpils teātra izrādes “Dāmu paradīze” solists. Viņa enerģētiski uzlādētajā balsī šoreiz izskanēs 60.-80. gadu hiti, to skaitā – Džona Lenona “Imagine”, Džimija Hendriksa hits “Hey Joe”, “The Beatles” albuma “Abbey Road” ievaddziesma “Come Together”, negaisa trokšņiem cauraustais Morisona veltījums Heidegeram, viena no “The Rolling Stones” vizītkartēm “Satisfaction” un Pītera Gebriela sirdi kausējošā dziesma “Mercy Street”. 

Dziesmas aranžē Latvijas Radio bigbenda diriģents Kārlis Vanags, kura vadībā muzicēs gan pats Miļus, gan LNSO stīginstrumentu grupa, gan neakadēmiskās pasaules viesi, kuru vidū ģitārists Matīss Čudars. 

Pēc koncerta – zvaigžņu salūts observatorijā. 2017.-2018. gada sezonu LNSO veltīs mūzikas un matemātikas attiecību izpētei, un astronomija, tāpat kā matemātika, senos laikos bija viena no pamatzinātnēm. Tāpēc “LNSO vasarnīcas” neakadēmiskā koncerta klausītājiem pēc koncerta būs iespēja mobilajā observatorijā vērot zvaigznes. 

Svētdien 27. augustā plkst. 12 un 17 mūzikas laboratorija bērniem. Plkst 13 un 15 Kinozālē muzikāla izrādi pusaudžiem “Zenīts” 

Plkst. 14 Lielajā zālē kamermūzikas koncerts “Pjacolla + Galjāno = Tango”. Romantisks un viegli garšvielots tango svētdienas pēcpusdienai. Programmas idejas autors vijolnieks Raimonds Melderis saka: “Mani vienmēr fascinējusi Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikas maģija, un ideja par kamermūzikas koncertu ar tango piesitienu manā galvā bija jau sen.” 

Godinājums izcilajam bandoneonistam Astoram Pjacollam izpaudīsies, atskaņojot vienu no dižā argentīnieša pēdējiem opusiem “Five Tango Sensations”. Miegs, mīlestība, nemiers, izmisums un bailes – šādā spektrā būvētas piecas tango sajūtas. No Latvijā iemīļotā Rišāra Galjāno darbiem mūziķi izvēlējušies trīsdaļīgo opusu “Opale Concerto”. 

Savukārt plkst. 18 Lielajā zālē  “LNSO Vasarnīcas” noslēguma koncerts “Osokins x Perts”. Koncerta pirmajā daļā – Arvo Perta iespaidīgais Klavierkoncerts “Lamentate”, kas rakstīts Aniša Kapura gigantiskās skulptūras “Marsijs” izstādīšanai Londonas “Tate Modern Museum” Turbīnu zālē un Latvijā, iespējams, vēl nav skanējis. Solists – jaunās paaudzes zvaigzne Georgijs Osokins. Koncerta otrajā daļā – Antonīna Dvoržāka elegantā, labskanīgā Astotā simfonija, ko LNSO būs spēlējis arī turnejā pa Franciju un Šveici neilgi pirms “LNSO vasarnīcas” sākuma. Koncertu diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Vakara koncertu laikā koncertzālē darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu.  

Festivāls notiks koncertzālē “Cēsis” – Cēsīs, Raunas ielā 12. 

Biļetes uz “LNSO vasarnīcas” koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. 

Sīkāka informācija par festivālu un biļetēm – vasarnica.lnso.lv un www.lnso.lv sadaļā “Vasarnīca”.

 

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu