Sudraba: Oligarhu lietā negatīva ietekme bija informācijas noplūdei • IR.lv

Sudraba: Oligarhu lietā negatīva ietekme bija informācijas noplūdei

15
Inguna Sudraba. Foto: Edijs Pālens, LETA

Komisijas vadītāja atzīst, ka izmeklētāji strādāja maksimāli atbildīgi

Tā dēvētās oligarhu lietas izmeklētāji, kas aizvien strādā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), savu darbu veikuši maksimāli atbildīgi, taču būtiski negatīva ietekme bija informācijas noplūdei izmeklēšanas gaitā. Šādus secinājumus pēc vizītes KNAB izdarījusi “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

Sudraba aģentūrai LETA sacīja, ka komisija otrdien slēgtā sēdē KNAB pārrunāja izmeklēšanas veikšanas procesu, lai noskaidrotu izmeklētāju viedokli par padarīto. Viņa esot pārliecinājusies, ka “oligarhu lietas” izmeklētāji, kas aizvien strādā birojā, “absolūti godprātīgi un atbildīgi” paveikuši maksimālo, ko varēja izdarīt.

Politiķe piebilda, ka komisijai pagaidām nav bijusi iespēja uzklausīt un sniegt vērtējumu par tiem ar attiecīgo kriminālprocesu saistītajiem izmeklētājiem, kas pašlaik vairs nestrādā KNAB.

Informācijas noplūde gan pirms kriminālprocesa sākšanas, gan izmeklēšanas gaitā būtiski negatīvi ietekmēja iegūstamo pierādījumu kvalitāti, norādīja Sudraba. Viņa piebilda – tā kā šodienas sēde bija slēgta, par tajā spriesto lielākoties var sniegt konceptuālus secinājumus.

Lai gan nekad nevar izslēgt cilvēcisko faktoru, taču pašlaik KNAB ir izdarījis maksimāli iespējamo, lai izmeklēšanas dati nenoplūstu, teica Sudraba. Vēl lielāka drošība informācijai tiks nodrošināta, kad KNAB pārcelsies uz jauno ēku Citadeles ielā 1, kura būs atbilstoši aprīkota un nodrošinās augstākas drošības garantijas, uzsvēra deputāte.

No Satversmes aizsardzības biroja (SAB) saņemtajā atbildē uz jautājumu par iespēju ar operatīvās lietas materiāliem iepazīties, parakstot atbilstošus saistību rakstus, norādīts, ka, lai iepazītos ar šo informāciju, deputātiem ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, pavēstīja Sudraba. Tam par iemeslu ir fakts, ka jūnijā parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti atbilstoši Saeimas pārstāvju klasifikatoram iekļauti grupā, kurai nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, skaidroja komisijas vadītāja.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija vēl nav ķērusies pie sīkākas izvērtēšanas jautājumam par veiktajām operatīvajām darbībām, jo tam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam. SAB vēl nav sniedzis atbildes uz to komisijas deputātu lūgumiem, kuri prasījuši šādas pielaides piešķiršanu, skaidroja deputāte.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

 

Komentāri (15)

DD1 22.08.2017. 16.22

Inguna Sudraba (NSL) grib nošaut vairākus zaķus, vadot “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Viens no tiem ir stūrēt “izmeklēšanu” tajā virzienā, ka tiek diskreditēti bijušaie KNAB darbinieki (“būtiski negatīva ietekme bija informācijas noplūdei”), kas tagad pārstāv konkurentu partiju JKP, jo Saeimas vēlēšanas vairs nav tālu.

+8
-3
Atbildēt

2

    zanE. > DD1 22.08.2017. 17.36

    …neaizstāvot Sudrabu, tomēr gribu atgādināt, ka informācijas noplūdei izmeklēšanas un noklausīšanās laikā bija ļoti būtiska nozīme…domāju, ka tieši uz to atsaukusies Sudraba:

    – “2012.gada decembrī prokurore Viorika Jirgena, atbilstīgi Kriminālprocesa likumam, panāca vienošanos ar Dz. Jaundžeikaru priekšrakstam par sodu, un Ģenerālprokuratūras izmeklētā krimināllieta tika izbeigta. Dz. Jaundžeikaram par apsūdzībā minētās KNAB amatpersonas (savas radinieces) uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu piesprieda visai bargu soda naudu – 14 000 latu. Nedz Dz. Jaundžeikars, nedz prokurore nesniedza nekādus sīkākus skaidrojumus, kāpēc panākta tik dīvaina vienošanās.” /nra.lv/

    …Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs – bandas loceklis, kurš uzkūda KNAB amatpersonu izpaust valsts noslēpumu!!!…

    …cik vēl KNABā strādāja tādas “amatpersonas”, kuras varēja uzpirkt vai uzkūdīt?…vai kādam vēl rodas jautājumi, kāpēc lietas izčākst, izbeidzas, “nomirst dabīgā nāvē”, ja KNAB darbinieki informē izmeklēšanā esošu personu par izmeklēšanas gaitu, šajā gadījumā par sarunu noklausīšanos?…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    skaidrais > DD1 22.08.2017. 18.34

    To ZanE : Kāds naivums! Par “informācijas noplūdi” viņi sauc sarunu nonākšanu publiskajā telpā.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

ierados 23.08.2017. 09.33

” Sudraba aģentūrai LETA sacīja, ka komisija otrdien slēgtā sēdē KNAB pārrunāja izmeklēšanas veikšanas procesu, lai noskaidrotu izmeklētāju viedokli par padarīto. Viņa esot pārliecinājusies, ka “oligarhu lietas” izmeklētāji, kas aizvien strādā birojā, “absolūti godprātīgi un atbildīgi” paveikuši maksimālo, ko varēja izdarīt.”
Sudrabas kundze, kura nesen aicināja visus vairāk pievērsties domāšanas procesam, šoreiz vada mūsu valstī visaugstākā ranga izmeklēšanas komisiju, kurai ir bezierunu tiesības un pienākums izmeklēt jebkuru izmeklēšanu, nedevalvējot to līdz kaut kādām “pārrunām” slēgtā sēdē, iespējams, draudzīgā gaisotnē pie kafijas un liķiera, no kurām pēc kopīgas vienošanās radās minētā “pārliecība” un akcentu pārbīde uz “noplūdi”. Tas ir virtuozi izpildīts pirmais slaloma pagrieziens, aiz kura sekos citi un kura gals ir ūdenī, ko mēs tik labi pazīstam.

+1
0
Atbildēt

0

dzeris49 22.08.2017. 16.53

Muļķuzemē nekas nemainās – vainīgi nevis tie, kas kādas nelikumības dara un plāno, bet tie, kass tās atklāj un publicē.

Muļķuzemes aborigēni kārtējo reizi “meklēja taisnību”, bet,dabūja kārtējo komisiju, un vēl ar Sudrabu priekšā, nu, nākamreiz turēsiet muti.

+7
-6
Atbildēt

1

    DD1 > dzeris49 22.08.2017. 18.10

    > dzeris49

    “nekas nemainās – vainīgi nevis tie, kas kādas nelikumības dara un plāno, bet tie, kass tās atklāj un publicē”

    Bija precedents – NEO.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu