Nav «vecu» vai «jaunu» dalībvalstu • IR.lv

Nav «vecu» vai «jaunu» dalībvalstu

3
Foto — Gatis Rozenfelds, F64
Pauls Raudseps

Eiropas Komisijas prezidenta amata kandidāts Žans Klods Junkers uzskata – ja tagad nebūtu eiro, miljoniem cilvēku prasītu vienotu valūtu

Žans Klods Junkers ir viens no retajiem joprojām aktīvajiem Eiropas politiķiem, kas savulaik piedalījās eiro izveidošanā. Kopš 80.gadu vidus viņš ir ieņēmis ne tikai Luksemburgas darba ministra, finanšu ministra un no 1995. līdz 2013.gadam valdības vadītāja amatus, bet arī bijis aktīvs un pamanāms ES līmenī, kur no 2005. līdz 2013.gadam bija Eirogrupas – eirozonas finanšu ministru padomes – prezidents.

Tagad Eiropas Tautas partiju grupa viņu ir izvirzījusi par kandidātu Eiropas Komisijas prezidenta amatam, un savas kampaņas laikā viņš aprīlī viesojās arī Latvijā. Ir iztaujāja viņu gan par sankcijām pret Krieviju, gan par viņa programmu.

Daudzi cilvēki Latvijā ir vīlušies līdzšinējās ES sankcijās pret Krieviju. Vai, jūsuprāt, ES ir izdarījusi pietiekami daudz?

Es zinu, vispārējais viedoklis šajā reģionā ir tāds, ka Eiropas reakcija ir pārāk vāja un lēna. Man gan šķiet, ka sankciju ieviešana nav beigusies. ES lēmumu pieņēmēji ir paziņojuši – būs trešā sankciju kārta. Eiropas Komisija gatavo ziņojumu, un ES Padomei par šo trešo kārtu būs jālemj. Tās būs spēcīgākas par sankcijām, kuras jau pieņemtas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu