Spīd un sargā • IR.lv

Spīd un sargā

5

Teju puse no ekspertu pārbaudītajiem atstarotājiem atzīti par nedrošiem, jo nav pietiekami spoži

Spilgti dzeltenas sirsniņas un iesarkani lācīši striķīšos. Dimantmirdzošas aproces. Zaļas, apaļas, smaidošas sejiņas metāla ķēdītēs. Pat multiplikācijas filmas Simpsoni Homēra veidols iestrādāts kādā spīdošā materiālā. Ar šādu atstarotāju piedāvājumu Latvijas pircējus iepriecina Ķīnas un Eiropas ražotāji. Tiesa, prieks par tiem var būt ļoti īss – līdz iestājas tumsa, jo, nakts melnumā ejot pa ceļmalu, uz šiem atstarotājiem kā maziem sargeņģeļiem paļauties droši nevar. Var gadīties, ka nenosargās.

Izķer tumšos
Par to, lai gājēji nestaigātu pa ceļiem ar nedrošiem atstarotājiem, rūpējas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Šogad tas īpašā projektā pārbaudījis 53 atstarotāju un atstarojošo vestu modeļus, kas ievesti pārdošanai Latvijā. Vētīšanas rezultāti ir gana skarbi – daudzi ražojumi pārbaudi nav izturējuši.

Atklājies, ka veikalos tiek pārdoti atstarotāji bez CE marķējuma – tātad tiem nav veikta atbilstības novērtēšanas procedūra. Konstatēti pieci šādi gadījumi. Vēl četros gadījumos trūkusi arī lietošanas instrukcija valsts valodā. Savukārt 10 atstarotāji un piecas aizsargvestes ar atstarojošām lentēm nosūtīti ekspertīzei, jo bijušas aizdomas, ka tie gaismu neatstaro pietiekamā spilgtumā. Tartu Universitātes laboratorijā tos pārbaudīja, nosakot atstarošanas intensitāti dažādos gaismas krišanas leņķos. Izrādījās, ka četri atstarotāji un viena veste neatbilst Eiropas Savienībā noteiktajiem minimālajiem atstarošanas standartiem. Šos piecu atstarotāju modeļus PTAC kā riskantus lika izņemt no tirdzniecības, atsaukt patērētājiem un iznīcināt. Tas arī ir izdarīts. Mēģinot šos nedrošo atstarotāju modeļus atrast Rīgas veikalos, žurnāls Ir palika tukšām rokām – šādus atstarotājus tiešām nopirkt vairs nevarēja, pārliecinājāmies gandrīz 10 veikalu apmeklējumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu