Merkele: Miljoniem cilvēku dzīve būtu citādāka bez Kola • IR.lv

Merkele: Miljoniem cilvēku dzīve būtu citādāka bez Kola

28
Angela Merkele teic atvadu runu Helmuta Kola izvadīšanas ceremonijā. Foto: AFP/LETA

No bijušā Vācijas kanclera pirmoreiz atvadās īpašā Eiropas godināšanas ceremonijā Eiropas Parlamenta mītnē Strasbūrā 

Miljoniem citu cilvēku dzīve būtu citādāka bez Vācijas kancleres Angelas Merkeles priekšteča Helmūta Kola ietekmes, sestdien paziņoja Merkele, atvadoties no ilggadējā Vācijas valsts vadītāja.

“Bez Helmūta Kola miljoniem cilvēku, kas līdz 1990.gadam dzīvoja aiz Berlīnes mūra, dzīve būtu pilnīgi citādāka, protams, tāda būtu arī mana dzīve,” viņa sacīja piemiņas pasākumā Eiropas Parlamenta ēkā Strasbūrā.

Piemiņas runā Merkele raksturoja Kolu kā “tiltu veidotāju”, kurš komunicēja gan ar Vašingtonu, gan Maskavu, kā arī Vācijas kaimiņvalstīm.

Merkele pasaules līderiem, kas pulcējušies ceremonijā, sacīja, ka reizumis viņa nepiekrita savam politiskajam skolotājam, tomēr šīs atšķirības “gaist nebūtībā, ņemot vērā viņa dzīves lielos sasniegumus”.

“Manas pašas dzīve bez Helmūta Kola būtu pilnīgi citādāka,” viņa teica un pauda pateicību par iespējām, ko Kols viņai sniedzis. “Es ar pateicību un pazemību noliecu galvu Tavā un Tavas piemiņas priekšā,” viņa sacīja.

Savukārt bijušais ASV prezidents Bils Klintons sestdien paziņoja, ka Helmūts Kols bija cilvēks, “kura uzraudzībā patiešām sākās 21.gadsimta Eiropa”.

Mūžībā aizgājušā Kola mirstīgās atliekas no viņa dzimtās pilsētas Ludvigshāfenes sestdienas rītā nogādātas Strasbūrā, kur atrodas Eiropas Parlamenta mītne, uz tā dēvēto Eiropas godināšanas ceremoniju, kas tiek organizēta pirmo reizi. Piemiņas pasākumā pulcējušies daudzi pasaules līderi – kopumā ap 800 cilvēku.

Bijušā Vācijas kanclera zārks, kas 12 stundu laikā tiks izvadāts pa 250 kilometru maršrutu, tiks nogādāts Špejerē Reinas upes krastos, kur politiķis tiks apglabāts privātā ceremonijā ģimenes un draugu lokā.

Kols, kas tiek uzskatīts par Vācijas atkalapvienošanās tēvu un vienu no ietekmīgākajiem Eiropas integrācijas veicinātājiem, 16.jūnijā mira 87 gadu vecumā savās mājās dzimtajā Ludvigshāfenē.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu