Nodokļu reformas ietekme uz budžetu būs zināma aprīļa beigās • IR.lv

Nodokļu reformas ietekme uz budžetu būs zināma aprīļa beigās

23
Māris Kučinskis. Foto: Ieva Makare, LETA

Ministru prezidents neuzskata, ka Zaļā partija mēģinātu graut koalīciju

Pašvaldības ir sapratušas kompensējošo mehānismu, kādu valdība piedāvās līdz ar Finanšu ministrijas (FM) gatavoto nodokļu reformu, un iezīmējušas proporcionāli nesaņemto ieņēmumu pieaugumu nākamgad, šorīt LTV ”Rīta Panorāmā” sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

”Aprīļa beigās varēs pateikt, kāda būs reformu ietekme uz budžetu un kā to risināt,” paziņoja valdības vadītājs, ”pašlaik darba grupā joprojām diskutē par reformām, arī par mikrouzņēmumu nodokļa maiņu.” Kučinskis noliedza, ka FM jau būtu paredzējusi 100 tūkstošus eiro informācijas kampaņai par nodokļu reformu, jo to varētu rīkot tikai tad, kad ir gatavs piedāvājums.

Pašlaik reformas veidotāji joprojām tiekas ar Fiskālās disciplīnas padomi, Latvijas Banku, lielajām darba devēju organizācijām, lai nepazaudētu sabiedrotos, skaidroja premjerministrs, apliecinot – valdība joprojām ir par atbildīgu budžeta modeli, pārmaiņu dēļ Latvija nebūšot fiskāli bezatbildīga valsts un ievērošot noteiktos budžeta rāmjus.

Komentējot koalīcijas vienošanos neatcelt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) vienīgajam mājoklim, bet iesaldēt tā summu, lai mainītu aprēķināšanas formulas un novērstu pretrunas īpašumu vērtēšanā, Kučinskis skaidroja – ir priekšlikumi par pašvaldību rīcībspējas samazināšanu NĪN noteikšanā, jo galvenās pretrunas ir Rīgā un tās tuvumā, bet ne citos novados. Iespējams, valdība varētu paļauties uz ”pašvaldību godaprātu” atlaižu piešķiršanā, piemēram, Jūrmalā ir liela atlaide visiem iedzīvotājiem, skaidroja valdības vadītājs.

Kučinskis neuzskata, ka Zaļo un Zemnieku savienībā ietilpstošā Zaļā partija (LZP), par kuras priekšsēdētāju aizvadītajā nedēļas nogalē atkārtoti ievēlēts Edgars Tavars, ar paziņojumu par vēlmi vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, jo Kārlis Šadurskis (”Vienotība”) esot zaudējis tautas uzticību, grautu valdības koalīciju. Premjerministrs šādu soli skaidro ar ZZS partneru politiskās pieredzes trūkumu, taču tas neietekmēšot valdības stabilitāti.

”Vienotība” neprasīšot koalīcijas partneriem paskaidrojumus par LZP iniciatīvu, jo tā nav pieņemta rezolūcijā, vēsta aģentūra LETA. Tomēr partijas vadītājs Andris Piebalgs to novērtējis kā neētisku soli, jo šāds ierosinājums vispirms būtu bijis jāapspriež ar koalīcijas partneriem.

Premjerministrs LTV apstiprināja, ka Latvijai jāpiedalās Eiropas prokuratūras veidošanā, kuras mērķis ir apkarot pieaugošos finanšu noziegumus. Tās tapšanu pašlaik atbalsta 16 Eiropas Savienības valstis, bet Latvija vēl nav to pulkā. Kučinskis norāda, ka mūsu valstij jāpiedalās šajā institūcijā, jo tā cīnīsies arī pret PVN shēmām, kas Latvijai ir liela problēma.

Komentāri (23)

Absints 04.04.2017. 12.45

NĪN nodokļa neatcelšana vienīgam mājoklim kārtējo demonstrē Valdības un Saeimas nespēju risināt problēmas. Visiem ir skaidrs, ka tas ir netaisns, izspiež pamatiedzīvotājus no pilsētām, bet ne “100 gudrās galvas”, ne valdība risinājumu nespēj atrast. Valstīs ap mums tas ir atrisināts, vairumā gadījumu tas ir kāds kompromiss, bet Latvija ir “gudrāka”, tā iet savu ceļu, nedod Dievs, kaut ko aizgūt no kaimiņiem., Tā vietā ir tapis kārtējais aizliegums, jo tas ir visvienkāršākais risinājums- aizliegt mainīt kadastra vērtību.. Vai tas atrisa problēmu? Nē! Vai tā būs jārisina nākotnē? Jā! Vai kadastrālās vērtības šobrīd ir korektas? Nē! Vai būs iespējams tās salabot? Nē! Paldies, Saeima, bardaks turpinās..

Tā kā “nedari to, ko vari izdarīt rīt” – tāds ir Saeimas memorands

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu