Dombrovskis paredz nopietnas sekas ekonomikai, ja Lielbritānija atstās ES iekšējo tirgu • IR.lv

Dombrovskis paredz nopietnas sekas ekonomikai, ja Lielbritānija atstās ES iekšējo tirgu

23
Valdis Dombrovskis. Foto: AFP-LETA

Meja vēloties sākt valsts izstāšanos no ES bez balsojuma parlamentā

Ja Lielbritānija pēc referenduma nolems atstāt Eiropas Savienības (ES) iekšējo tirgu, sekas uz valsts, kā arī ES ekonomiku būs daudz nopietnākas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” teica Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (”Vienotība”), citē aģentūras LETA.

Kā liecina EK “Brexit” ietekmes vērtējums ES ekonomikā, tas varētu mazināt ES iekšzemes kopproduktu (IKP) par 0,2-0,4%, savukārt sekas Lielbritānijas ekonomikai būtu IKP kritums 1-2,5%.

Viņš norādīja, ka Lielbritānijai ir jāpieņem stratēģiski svarīgs lēmums – vai pēc izstāšanās no ES palikt iekšējā tirgū, vai to pamest. Līdz šim Lielbritānija nav oficiāli paziņojusi par velmi izstāties no ES, turklāt pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas teiktā, tas varētu notikt 2017.gada sākumā.

EK viceprezidents norādīja – ja Lielbritānija vēlēsies palikt ES iekšējā tirgū, tai būs jāpilda visas saistības, piemēram, par brīvu darba spēka kustību, finansiālu atbalstu ES, kā arī jārespektē ES normatīvie akti. Ja Lielbritānija nolemj pamest ES iekšējo tirgu, tad būs jāsagatavo brīvās tirdzniecības līgums. Ņemot vērā, ka tad vairs nebūtu brīvas preču un kapitāla kustības, ekonomiskās sekas ES un Lielbritānijai būs daudz nopienākas, skaidroja Dombrovskis.

Meja vēlas sākt oficiālu valsts izstāšanās procedūru no ES bez balsojuma parlamentā, sestdien vēstīja britu laikraksts “Daily Telegraph”, citē aģentūras LETA-AFP. Avots premjerministres birojā “Daily Telegraph” vēstīto nosauca par pieļāvumu, bet arī uzsvēra, ka Meja “ir apņēmusies īstenot sabiedrības pieņemto lēmumu”, referendumā 23.jūnijā nobalsojot par izstāšanos no bloka. Meja ir norādījusi, ka šogad oficiālo procedūru vēl nesāks, jo valdībai jāizstrādā izstāšanās stratēģija.

Mejas valdība saskaras ar tiesiska rakstura mēģinājumiem novērst izstāšanās procesa sākšanu bez parlamenta balsojuma. Advokātu firma “Mishcon de Reya” gatavojas valdības pozīciju apstrīdēt Anglijas Augstajā tiesā, argumentējot, ka Meja nedrīkst iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās procesa sākšanai bez debatēm un balsojuma parlamentā. Vairākums britu parlamenta deputātu pirms referenduma atbalstīja valsts palikšanu ES.

Bijušais Lielbritānijas civildienesta vadītājs Gass O’Donels savukārt pauda viedokli, ka Lielbritānijas izstāšanās nav nenovēršama, un valsts vēl var palikt reformētas ES sastāvā. “Tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, kas notiks ar sabiedrisko domu un to, vai ES mainīsies, [pirms Lielbritānija būs gatava izstāties,]” viņš norādīja laikrakstam “The Times”, “varētu būt, ka Lielbritānija ir gatava palikt vispārējākā, brīvāk saistītā grupā.”

Intervijā britu raidorganizācijai BBC O’Donels pievērsa uzmanību tam, ka nākamgad Francijā un Vācijā ir gaidāmas vēlēšanas, un nav vēl zināms, ar kuriem līderiem Meja tiksies sarunās. Tādēļ nav jāsteidzas tās sākt. Pēc Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanas abām pusēm būs divi gadi, lai vienotos par izstāšanās noteikumiem. Šo termiņu var pagarināt, ja tam piekritīs visas 28 ES dalībvalstis.

Dombrovskis intervijā LTV šorīt vērtēja, ka negatīvāko ietekmi uz Latvijas ekonomiku patlaban rada Krievijas un Ukrainas konflikts. EK prognozes par Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad paredz 2,8% IKP pieaugumu, nākamgad – 3,1%. “Lai arī Latvijas ekonomika varētu augt arī straujāk, IKP pieaugums ir krietni virs vidējā ES dalībvalstu radītāja,” teica Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas ekonomikai negatīvākā ietekme nāk no Krievijas un Ukrainas konflikta sankcijām, taču uzņēmēji spēj pārorientēties un atrast jaunus tirgus.

Latvijas IKP šogad 2.ceturksnī pēc sezonāli neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem ir pieaudzis par 2,1%, salīdzinot ar to pašu laikposmu pērn. Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 0,7%. 2016.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 1.ceturksni, Latvijas IKP pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem ir audzis par 0,4%.

Komentāri (23)

Optiskais Tēmeklis 29.08.2016. 13.11

Meja, iespējams, gudra. Grib izprovocēt iešējos protestus un izstāšanos noraut, — ar jaunu referendemu vai citādi.

+5
-2
Atbildēt

0

moonlight 29.08.2016. 14.14

Sarunas par seksu ar nodzītām krievu garnizonu, čekas un komparķijas padauzām: zanI un Sandru, droši vien man būtu ne tik aizvainojošas, kā ar čekistu publiski piesmieto mēslu, pilnībā bankrotējušo politiķi, uzņēmēju, cilvēku un vīrieti, Dombrovski, par ekonomiku.

+2
-10
Atbildēt

8

    moonlight > moonlight 29.08.2016. 16.29

    klusais

    Vai tiešām, nedēļas nogalēs, beržot čekistu muguriņas, nevari pavaicāt, kas es esmu? Tiem nav ne mazāko problēmu, nekavējoties pazvanīt Maizītim, Mežvietam vai Kozlovskim un noskaidrot un tu nebūsi “viszinoša” pamuļķa lomā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    moonlight > moonlight 29.08.2016. 16.52

    Skaisle

    Nepateicība ir pasaules alga. Tā vietā, lai lepotos, ka es tevi kā seksa objektu vērtēju augstāk, nekā putļerastu Dombrovski, kā ekonomistu, tu vēl apsaukājies.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    moonlight > moonlight 29.08.2016. 17.22

    Skaisle

    Redzi nu, man tevi jāuzslavē arī par saprašanu ģeopolitikā. Ja ES deputāti būtu uzklausījuši visus saprātīgos Lielbritānijas argumentus, pret Dombrovska patronu, putļerastu Junkeru EK prezidenta amatā, drīzāk nekāds Brexit nebūtu sarīkots.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    moonlight > moonlight 29.08.2016. 17.11

    Skaisle

    Es varbūt biju pēdējais cilvēks uz planētas, kurš, tikai vadoties pēc taviem komentāriem, tevi tik augsti novērtēja.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > moonlight 29.08.2016. 17.17

    ej pa gaisu ar saviem vērtējumiem mūnlait , bet Dobrosvkim un viņa kolēģīšiem par sekām vajadzēja agrāk domāt, nevis tagad te zvanīt kā kapu zvanam pa pasauli

    Bļedj, kādas algas tur Briselē visi resnie un resnās saņem , atbildība nekāda – gaudo un baida mūs tagad

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > moonlight 29.08.2016. 16.39

    Tu esi sasodītais parādnieks – ne uz ko cēlāku neceri, nelieti !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > moonlight 29.08.2016. 17.03

    ak tu Visussvētā Debess, mūnlait, tu tāds seksa eksperts, kā es Leimaņa baletdejotāja, nu ko tu smīdini lasītājus

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > moonlight 29.08.2016. 15.52

    Rakstīja caurbiris čukču ( somu čukču :) ) dakteris :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu