Vācijas ministrs: ES un ASV Transatlantiskās partnerības sarunas cietušas neveiksmi • IR.lv

Vācijas ministrs: ES un ASV Transatlantiskās partnerības sarunas cietušas neveiksmi

24
Attēls: one-europe.info

Līguma apspriešana iestrēgusi; paredz grūtības arī Kanādas brīvās tirdzniecības līguma ratifikācijā

Eiropas Savienības (ES) un ASV sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līgumu ir cietušas neveiksmi, svētdien intervijā Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF paziņojis Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels, vēsta aģentūras LETA-DPA/AFP.

“Sarunas ar ASV pēc būtības ir cietušas neveiksmi, jo mēs kā eiropieši nedrīkstam kapitulēt amerikāņu prasību priekšā,” viņš pauda, “nekas šajā jautājumā nevirzās uz priekšu.”

Sarunas par TTIP ilgst trīs gadus. Līguma noslēgšanas gadījumā TTIP būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās. Līguma aizstāvji apgalvo, ka TTIP veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu, taču kritiķi bažījas, ka līgums vājinās patērētāju tiesību aizsardzību un atvieglos lielajiem uzņēmumiem nacionālo likumu apiešanu.

Abas puses cer vienošanos panākt, kad janvārī beigsies pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas pilnvaru termiņš, tomēr vairāki svarīgākie jautājumi joprojām nav atrisināti, un pieaug bažas, ka līdz tam brīdim vienošanos panākt neizdosies.

Arī Francijas premjerministrs Manuels Valss ir paziņojis, ka TTIP līdz šī gada beigām noslēgt neizdosies. Augsta ranga diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi, atklājuši aģentūrai AFP, ka sarunas par TTIP varētu tikt atliktas līdz novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, kā arī nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām Vācijā un prezidenta un parlamenta vēlēšanām Francijā.

ES 2014.gadā pabeidza sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu (CETA), un amatpersonas cer to parakstīt oktobrī. Par šī līguma ratifikāciju varēs lemt ES dalībvalstu parlamenti, kas var apgrūtināt tā īstenošanu. CETA jāratificē arī Eiropas Parlamentā (EP). Gabriels CETA vērtē pozitīvāk, saucot to par “lielu soli uz priekšu” un solot cīnīties par līguma ratifikāciju. Ministrs atzina, ka CETA dažreiz sarežģījumus rada tas, ka tas tiek sajaukts ar TTIP.

Komentāri (24)

J.Biotops 29.08.2016. 18.53

Zigmārs Gabriels – redzam, ka patiess sociāldemokrāts un uzticams Šrēdera mantinieks.

Godam nopelnīta augstākā tarifikācijas kategorija (Maskavā). Žēl, ka censonim nākas konkurēt ar partijas biedru Šteinmaijeru, kurš tikpat spējīgs uz jebkādu cūcību.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu