Britu leiboristu līderis neapliecina atbalstu NATO kolektīvās aizsardzības principam • IR.lv

Britu leiboristu līderis neapliecina atbalstu NATO kolektīvās aizsardzības principam

13
Ilustratīvs foto: LETA-EPA

Korbina konkurents uz partijas vadītāja amatu Smits deklarējis uzticību NATO 5.pantam

Ceturtdien debatēs Birmingemā starp pretendentiem uz leiboristu vadītāja amatu partijas līderis Džeremijs Korbins atteicies atbildēt uz jautājumu, vai viņa vadībā Lielbritānija aizstāvētu NATO dalībvalsti, kurai uzbrukusi Krievija, vēsta aģentūras LETA-Reuters.

Korbinam vairākkārt uzdots jautājums, vai viņš atbalsta NATO kolektīvās aizsardzības pamatprincipu, kas paredz, ka uzbrukums vienai dalībvalstij tiek uzskatīts par uzbrukumu visām alianses dalībvalstīm. Taču Korbins atteicās apliecināt, ka viņš rīkosies saskaņā ar šo principu, ja kļūs par Lielbritānijas premjerministru, izvairīgi atbildot, ka viņš vēlas panākt tādu pasauli, kurā nebūšot vajadzības pēc kariem.

“Jūs acīmredzami censtos, pirmkārt, izvairīties no tā, ka tas notiktu, jūs veidotu labu dialogu ar Krieviju, lai to aicinātu un atbalstītu tās centienus ievērot robežas,” teica Korbins, kurš pārstāv leiboristu partijas galēji kreiso spārnu.

“Mēs censtos ieviest robežu demilitarizāciju starp Krieviju, Ukrainu un visām citām valstīm pie robežas starp Krieviju un Austrumeiropu,” piebilda pašreizējais leiboristu līderis, kuram nākas cīnīties par sava krēsla saglabāšanu.

Kopš 23.jūnija referenduma, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), leiboristi iesaistījušies iekšējā cīņā par turpmāko partijas kursu. Korbina pozīciju apdraud Ouens Smits, kurš uzstāj, ka leiboristiem izredzes uzvarēt vēlēšanās ir tikai viņa vadībā. Smits debatēs uzsvēra – ja viņš būs premjers, Lielbritānija noteikti palīdzētu sabiedrotajiem, kas būtu pakļauti Krievijas uzbrukumam.

Korbins jau sen uzstājies kā pacifists un savulaik atbalstījis Apvienotās Karalistes izstāšanos no NATO, lai gan pēdējā laikā viņš savu toni mainījis un tagad runā vienīgi par alianses lomas ierobežošanu. Viņš atbalsta Apvienotās Karalistes atteikšanos no kodolieročiem un iepriekš paudis viedokli, ka Tuvo Austrumu miera procesā būtu jāiesaista islāmistu kustības “Hamas” un “Hizbollah”, lai gan Lielbritānijā abu organizāciju militārie spārni atzīti par teroristiskām organizācijām.

Korbins teicis, ka Krievijas iebrukumu Ukrainā esot izprovocējusi NATO, pieļaujot – Ziemeļatlantijas aliansē, iespējams, nevajadzēja uzņemt savulaik PSRS okupācijā vai politiskā un militārā pakļautībā bijušās Austrumeiropas valstis.

Lai gan Smitu atbalsta vairākums leiboristu parlamenta deputātu, Korbins bauda plašu atbalstu ierindas biedru vidū. Paredzēts, ka uzvarētājs cīņā par leiborista līdera krēslu kļūs zināms 24.septembrī.

Komentāri (13)

J.Biotops 19.08.2016. 15.58

„…Korbins bauda plašu atbalstu ierindas biedru vidū…” Parastais sociālisms.

Neviens tā paveids vai atvasinājums nav pastāvējis bez plaša tautas atbalsta. Arī nelietība sociālistiskā. Tas attiecas tikpat uz vecajiem sociāldemokrātijas un nacionālsociālisma paveidiem kā uz jaunmodīgajiem, neatkarīgi no paštēla un politdekoratīviem izpušķojumiem.

+7
-1
Atbildēt

1

    Aldis-2 > J.Biotops 21.08.2016. 21.48

    “Le JDD” par leiboristiem raksta mazliet plašāk:

    Royaume-Uni : le Labour de Jeremy Corbyn à l’agonie

    (Apvienotā Karalīste: Korbina leiboristi agōnijā)

    Papildus “irlv.lv” minētajām ziņām, “Le JDD” piemin arī:

    – Korbina sāncensis sevi ir pilnībā diskrēditējis, apgalvodams, ka Apvienotajai Karalīstei vajadzētu iesaistīties sarunās ar … džihadistiem un Islāma valsti

    – leiboristu savstarpējā cīņā ir iesaistīta arī tiesa, kas no partijas vēlētāju skaita ir izslēgusi 130’000 partijas biedru, kas tajā iestājušies nesen un par kuŗiem ir aizdomas, ka viņi varētu būt lielākoties Korbina piekritēji

    – atšķirībā no leiboristu vadoņiem leiboristu vēlētāji lielākoties atbalsta jauno Anglijas premjerministri Terēzi Meju

    +2
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 20.08.2016. 16.11

nekas nekaitees , ja krievi nepildiis sankciju prasiibas , viņus sagaida pilsoņu karš , kaa rezultaataa paši sevi pa lielam izniicinaas

+1
0
Atbildēt

3

    jurisml_inbox_lv > 20.08.2016. 19.09

    es to sapratu , taapeec jau NATO bataljoni tiek suutiiti uz ES robežu ar krieviem , jo beegļu pluudu straumes buus miljoni , buus gan laupiitaaji , gan vandaaļi , buus arii parasti proletaarieši , prognozee uz 20 ļimoniem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 21.08.2016. 21.59

    Nu kāds pilsoņu kaŗš var būt Krievijā, ja 89% krievu atbalsta Putinu?

    Labākajā gadījumā tur var būt galma apvērsums.

    Un pat ja visi Putina opozicionāri būtu savākušies tieši Maskavā, tad pilsoņu kuŗš notiktu Maskavas robežās. Savukārt pārējā Krievija to skatītos tiešraidē. Nu, varbūt kādi gudrākie pasteigtos atdalīties no Krievijas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 20.08.2016. 16.22

    Nedomāju, ka pilnvērtīgs pilsoņu karš tuvākajā laikā mums vēlams. Ja mēs līdz tam brīdim neuztaisīsim kārtīgu robežu ar dzeloņdrātīm, grāvjiem, sensoriem, rokādes ceļu tehnikai ar ložmetējiem un vajadzība gadījumā arī reaktīvās artilērijas sistēmām, tad krievi savā pilsoņu karā iznīcinās arī mūs.

    Pāri robežai velsies gan formāli miermīlīgi bēgļi (vīriem uzpleči zem pufaikām, pistoles padusēs) gan bruņotas bandas. Pa to laiku mūsu sabiedrotie koklēs par humānismu.

    Tad jau labāk, lai Krievijas nelabojamo agresivitāti mīkstina procesi, ko paši sauc „vjaloķeuščije konfļikti” (netulkojams, bet jau – termins) iekšienē. Arī tad Krievijas kaimiņi nav drošībā, bet – kad gan mums tāda bijusi, ja blakus dzīvo narod bogonōsec.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

moonlight 20.08.2016. 13.04

“ka viņš vēlas panākt tādu pasauli, kurā nebūšot vajadzības pēc kariem.”

Ir tikai viens veids, kā to panākt, bez ierunām izbeidzot krievu pasauli ar visiem tās smirdīgiem simboliem un atribūtiem, kas tika palaists garām pirms 77 gadiem, resnajam alkašam, Čerčilam, izvēršot agresiju pret Vāciju un ieraujot karā arī ASV.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu