Piešķirti papildu 4,5 milj.eiro tiesu un prokuratūras darbiniekiem • IR.lv

Piešķirti papildu 4,5 milj.eiro tiesu un prokuratūras darbiniekiem

22
Tiesneša ķēde. Foto: Ieva Lūka, LETA

Strādājošie līdz šim piemirsti, pievēršot pārāk lielu uzmanību tehniskajiem uzlabojumiem

Papildu finansējums 4 501 025 eiro piešķirts zemesgrāmatu nodaļu, rajonu un pilsētu tiesu, apgabaltiesas, Augstākā tiesas, Satversmes tiesas, prokuratūras darbinieku atalgojuma palielināšanai, vēsta aģentūra LETA. Tas ir tikai pirmais solis cilvēkresursu stiprināšanai, komentējis Latvijas Tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs Ēriks Pūle.

Pievēršot pārāk lielu uzmanību tiesu tehniskajai un darba vides uzlabošanai, līdz šim aizmists tiesās strādājošais cilvēks, skaidrojis Pūle. Naudas līdzekļi tika tērēti tiesu remontiem, datoru, darba galdu iegādei, kā arī, pateicoties Latvijas-Šveices sadarbības programmai, Latvijas tiesas tika aprīkotas ar videokonferences un skaņas ieraksta iekārtām – “tas viss ir ļoti svarīgi tiesu darba efektivitātes uzlabošanai”.

Tomēr viņš skaidrojis, ka, veltot pārlieku lielu uzmanību tiesu tehniskajai uzlabošanai, tika aizmists tiesās strādājošais cilvēks, proti, tiesneši un tiesu darbinieki. “Tiesu sistēma ilgstoši ir turēta naudas līdzekļu algām nepietiekamības apstākļos. Dzenoties pēc tehnisko jauninājumu ieviešanas, nedrīkst aizmirst cilvēkresursu. Tiesu varu īsteno tiesnesis, savukārt tiesu darbinieks ir asistents tiesu varas īstenotājam,” paudis arodbiedrības vadītājs.

Viņš uzskata, ka, lai tiesu sistēma būtu spēcīga, tajā jāstrādā enerģiskiem, augsti kvalificētiem un izglītotiem juristiem, un to var panākt, ja tiesu sistēmā strādājošais tiek atbilstoši atalgots. “Piešķirtais papildu kopējais finansējums 4 501 025 eiro apmērā, kas paredzēts zemesgrāmatu nodaļu, rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesas, Augstākā tiesas, Satversmes tiesas, prokuratūras darbiniekiem, ir tikai pirmais solis cilvēkresursu stiprināšanai,” spriež Pūle.

Viņš piebildis, ka nedrīkst aizmirst, ka tiesnešu algu palielināšanas skatīšana atlikta līdz 2018.gadam. Ņemot vērā to, ka tiesnesis ir tiesu varas pamata elements, nav pieļaujami, ka tiesnešu algas jautājums tiek “aizbīdīts” tālā nākotnē.

Tieslietu ministrijai valdībā atbalstīts papildu finansējums vairākām prioritātēm. No 2017.gada 800 000 eiro tiks novirzīti nosacīti pirms termiņa atbrīvotu notiesāto personu elektroniskās uzraudzības nodrošināšanai un atlīdzības palielināšanai probācijas darbiniekiem, kā arī 2 130 409 eiro – jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanai Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Savukārt 3 760 618 eiro tiks piešķirti tiesu darbinieku atlīdzības palielināšanai, bet 2018.gadā tie būs 3 635 545 eiro. Kā iepriekš norādīja Pūle, nākamajā gadā vēl papildu 400 000 eiro tiks novirzīti no Tieslietu ministrijas iekšējiem resursiem.

Komentāri (22)

dzeris49 19.08.2016. 12.55

Jauni datori noteikti uzlabos mūsu tiesu un prokuratūras darbu.

Nevis jauni datori tur vajadzīgi, bet, tīrīšana no korumpētiem darboņiem un jauni cilvēki.

+5
0
Atbildēt

0

ierados 19.08.2016. 19.49

Mērķi cēli, taču tiesāšanās ar smagos likumpārkāpumos apsūdzēto, populārāko latvijas politiķi, kas nezin vēl cik ilgus gadus var turpināties. Tie nieka 200 sējumi var vēl papildināties ar vēl tikpat daudz un tas viss, protams, maksā naudu.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu