Bēgļiem ir jāpalīdz, taču tas ir jādara gudri • IR.lv

Bēgļiem ir jāpalīdz, taču tas ir jādara gudri

65
Policisti Horvātijas austrumos pie Tovarnikas apturējuši migrantus un bēgļus, kad tie pameta dzelzceļa staciju, lai dotos uz Zagrebu. Foto: EPA/LETA
Gunta Ancāne

Ir būtiska atšķirība starp „lūgt palīdzību” un „pieprasīt palīdzību”

Mēs, Latvija, jau sen esam izvēlējušies piederēt Eiropai – tās kultūrai, vērtībām un tradīcijām. Attiecīgi mums ir arī jāuzņemas atbildība par dažādām problēmām, kā to dara Eiropas valstis. Tāpēc nav divu domu par to, vai mums ir jāpalīdz bēgļiem. Ir jāpalīdz. Tomēr tas ir jādara gudri. Tas nedrīkst notikt uz mūsu cilvēku vai valsts pašcieņas rēķina.

Un tas nozīmē, ka mums nav jāatkāpjas no savām vērtībām un jāpiekāpjas bēgļu prasībām. Patlaban jautājums ir par nācijas identitāti un vērtībām. Citiem vārdiem sakot – par to, ar ko mēs vēlamies būt kopā.

Nav jārespektē bēgļu vērtības vairāk par savējām

Lai neveidotos situācija, kurā Eiropas valstis kļūst par savu vērtību ķīlniecēm, ir sev jāatgādina, ka mūsu civilizācijā pieņemts, ka tas, kurš lūdz palīdzību, neizvirza savas prasības un par saņemto izrāda pateicības jūtas. Ja bēgļi kaut ko pieprasītu, ko mēs būtu gatavi dot bez ierunām, tā būtu nevis cilvēcība un devība, bet gan pazemība, mazohisms, pašcieņas un pašvērtības trūkums. Šādā gadījumā saņēmējs nejutīs cieņu un pateicību pret palīdzības sniedzējiem. Un tādējādi pastāv risks, ka starp tautām var izveidoties neveselīgs attiecību modelis – tāds, kas nevirza uz attīstību un izaugsmi.

Nesen plašsaziņas līdzekļos izskanēja ziņa, ka imigrantiem, īpaši jaunajiem vīriešiem, diskomfortu rada tas, ka vācu meitenes valkā minisvārkus, un skolas izsūtījušas meiteņu vecākiem vēstules ar ieteikumu mainīt savu atvašu ģērbšanās stilu un nevilkt noteiktus apģērbus.

Ja tauta, kura sniedz palīdzību, respektētu imigrantu labsajūtu vairāk par savām tradīcijām un vērtībām, tā būtu psihiski nevesela, destruktīva rīcība. No šā viedokļa raugoties, kompliments tiem cilvēkiem Latvijā, kas nostājas pret bēgļu vieglprātīgu uzņemšanu. Kritiski analītiska pieeja jautājuma risināšanai pēc būtības ir ārkārtīgi nepieciešama. Respektēšana vienmēr ir vērsta vienam pret otru, tā nevar būt vienpusēja. Ja cieņas izrādīšana notiek vienpusēji, to sauc par pazemību, pieglaimību, pielabināšanos, kā nu kurā gadījumā, kas noteikti neatbilst cilvēka un Eiropas vērtībām.

Citu cilvēku tradīcijas mēs ievērojam viņu zemēs. Iebraucējiem mēs palīdzam šobrīd, lai glābtu viņu dzīvību. To mēs respektējam, bet viņu vērtības un tradīcijas mūsu zemē nevar tikt vērtētas augstāk nekā mūsu pašu. Mēs noteikti nevaram pielāgoties tā cilvēka, kura dzīvību glābjam, vērtībām, tradīcijām, normām, reliģijai, ikdienas un sociālajiem paradumiem, jo neejam palīgā glābt viņa reliģiju, pieņemtās normas vai sociālos paradumus. Mēs palīdzam glābt dzīvību.

Nedrīkstam bēgļiem atdot vairāk, nekā mums ir

Palīdzēt nozīmē dalīties ar otru tajā daudzumā, kas ir sakrāts – piemēram, spēks, enerģija, materiālie labumi. Tas nozīmē, ka tu otram dod no tiem dažādajiem resursiem, kas paliek pāri, bet neatņem sev nepieciešamo savas dzīvības un veselības saglabāšanai – kā indivīda, tā tautas līmenī. To, kas paliek pāri, var izmantot dažādi saskaņā ar Eiropas vērtībām un uzstādījumiem, arī daloties un palīdzot citiem.

Mums nevajadzētu pieļaut situāciju, kad atdodam vairāk resursu nekā mums ir, paši paliekot ar mīnuss zīmi. Ne velti, arī iesēžoties lidmašīnā, stjuarte māca: ja gadījumā rodas kāda problēma un izkrīt skābekļa maskas, pirmais – uzliec masku sev un tikai tad steidzies palīdzēt citiem, piemēram, bērniem vai nevarīgiem cilvēkiem. Doma vienkārša: ja tu aiziesi bojā, nebūs kas palīdz tiem citiem, kas paši nespēj par sevi parūpēties. Tas ir līdzsvara jautājums starp došanu un ņemšanu.

Cilvēks var dalīties, ja viņam ir, ar ko dalīties. Piemēram, tas, kuram ir divi āboli, var apēst tikai vienu un otru iedot tam, kas lūdz palīdzību. Bet, ja dos otram, pats nepaēdis, agrāk vai vēlāk būs pagalam, un tā nebūs palīdzēts nevienam.

Ir būtiska atšķirība starp „lūgt palīdzību” un „pieprasīt palīdzību”. „Iespējams, no dažiem neveikliem televīzijas sižetiem ir radies priekšstats, ka bēgļi šobrīd no mums pieprasa – tika atainota bēgle, kura kliedza: „Kur ir mūsu 100 eiro dienā?”. Gribētos cerēt, ka tas neraksturo kopējo bēgļu plūsmu. Ja kāds mums sāk kaut ko pieprasīt, tad mums ir ļoti jāpārdomā, kas patiesībā notiek.

Tie, kas ir patiesi bēgļi un bēg no nāves, viņi nenāks ar prasībām. Tie, kam ir tendence, vēl neienākušiem mūsu zemē, runāt par to, kā viņi vēlētos, lai mēs viņus sagaidām, izturas kā kungi pret kalpiem. To mēs nedrīkstam pieļaut.

Ar cieņu pret sevi un citiem cilvēkiem mums ir jāpalīdz bēgļiem nelaimē, bet mēs nedrīkstam, sniedzot palīdzību, zaudēt savu pašcieņu.

Autore ir Eiropas Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas asociācijas prezidente, profesore

 

Komentāri (65)

dzeris49 18.09.2015. 10.18

Principā, tas ir pats galvenais, parādīt, ka viņi šeit ir tikai viesi, nevis saimnieki, un jau iedīglī nobremzēt jebkādas nekaunības vai pretlikumīgas darbībads izpausmes.

Jāiestrādā likumdošanā, ka likuma pārkāpējus drīkst repatriēt uz Dzimteni bez kādām lielām birokrātiskām procedūrām.

Viņi savās mājās neatļaujas uzveties tā, kā, reizēm, Eiropā, pret nekauņām un likuma pārkāpējiem jāizturas ar visu likuma bardzību, nevis, kā Francijā, kur tas mērs, kurš lūdza viņus izvākties no dzīvokļiem, ko viņi vardarbīgi ieņēmuši, nākamjā dienā pa valsts TV pasludināts par fašistu.

Tāda visatļautība tikai provocē vēl lielāku visatļautību.

+17
-1
Atbildēt

8

    Skumjais Bruņinieks > dzeris49 18.09.2015. 12.36

    Kā zanE glauda dzerīti, tīri prieks skatīties.

    ZanE skatās nākotnē, jo naivais “liberasts” ir jāsagatavo nākamajām vēlēšanām, kad Vienotība piedāvās kārtējo restartu ar jauno seju Piebalgu.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 18.09.2015. 10.25

    dzeri,tevis tagad tā trūkst uz Serbijas-Horvātijas robežas,kur tu bēgļiem varētu pastāstīt,ka jebkādas nekaunības vai pretlikumīgas darbībads izpausmes tiks apkarotas iedīglī un viņi nedrīkst šķērsot robežu,esmu pārliecināts,ka tas dotu nenovērtējamu solidaritātes efektu.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 18.09.2015. 11.27

    Viesus mēs uzaicinām un sagaidām ar prieku,neaicinātus viesus uzspiež ar kvotām un draudiem visādi junkeri un vienotības,tautai vispār nepaprasot atļauju,lai tad viņi arī sagaida.. .

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE > dzeris49 18.09.2015. 12.58

    …Susuriņ, nekreņķējies – atnāks Skaisle, tā Tevi paglaudīs… :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 18.09.2015. 11.11

    ….Dzeri….varu piekrist Tavam viedoklim par viesiem, ar vienu izņēmumu – “tikai viesi”…

    …viesus var sagaidīt dažādi – ja tos sagaidīs rostiņ un iesalniekveidīgie ar naidu un pazemojumu – Jūs esat tikai pabiras, mežoņi, atkritumi utt. …to pašu arī sagaidīsim pretī…ja rīkosimies kā Lietuva, kura katram bēglim nozīmēs savu brīvprātīgo, kas skaidros mūsu tautas tikumus, paražas, neuztvers bēgli kā ienaidnieku, palīdzēs saprast pilnīgi citas reliģijas un sadzīves normas – varam būt pārliecināti, ekscesu nebūs….

    ….”tikai viesis” – tas ir pagaidu statuss, bez dziļākas vēlmes pieņemt tās valsts noteikumus, kurā viņš ieradies, nav ne vēlmes, ne intereses – plaisa tikai palielinās….

    …tāpēc politiķiem būtu jābeidz spēlēt teātris un jāstrādā pie likumu labojumiem, lai pēc iespējas ātrāk patvēruma meklētājiem un…arī valsts iedzīvotājiem – būtu skaidrs, kādi ir šie nosacījumi ar kādiem mums visiem kopā būs jāsadzīvo…

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 18.09.2015. 12.08

    …Dzeri….tieši tā!…MUMS jāsagādā apstākļi, lai viņi varētu šeit socializēties…tad arī varam prasīt atbildību no viņiem, ja šie noteikumi tiek pārkāpti…bet…MUMS vispirms šie noteikumi ir jāizstrādā, lai – VIŅI – zinātu, kādi ir šie noteikumi….

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 18.09.2015. 13.14

    S.B. nu vai tad vienreiz vari, vai, tā arī neatbildēsi uz jautājumu – par ko tad jābalso, protams, tikai ne par V?

    Par ZZS, NA, Reģ. apv., Sudrabas partiju, SC?

    Ja nav ideāla partija, jābalso par mazāko ļaunumu, es tā domāju, nu var jau uzmest lūpu un nebalsot ne par vienu, un ko un kam tu tā pierādīsi, izņemot to, ka palielināsi iespēju, ka pie varas tiks tas lielākais, nevis mazākais ļaunums.

    Tev, pēdējā laikā, emocijas ņem virsroku par loģiku un veselo saprātu, cik var spriest, V dēļ esi cietis kādu milzīgu psihisku traumu, ko tai V nespēj piedod.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 18.09.2015. 11.37

    zanE – vai viņi arī paliks tikai viesi, vai pārtaps par pilntiesīgiem pilsoņiem, tas atkarīgs no viņiem, mums jāsagādā apstākļi, lai viņi var socializēties, bet, visu viņu vietā mēs nevaram izdarīt.

    Un kā viņus sagaida – tas arī, l.m. atkarīgs no viņiem.

    Protams, ja viņi uzvedas civilizēti, diezin vai te daudzi sagaidīs viņus ar naidu, dažādi margināļi jau, protams, ir visur.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 18.09.2015. 07.08

protama lieta , paliidzeesim , gudriiba sleepjaas dažu partijun iipašnieku galvaas ,partijaam dot uzdevumu pareizaa virzienaa sakompostereet smadzenes ļaudiim , uz kaa reeķina sadziit reitingus , kuri dažiem jau taa zemi , liidz ar to oponentiem tie kritiis un tas nu jau noticis , vai tad nebija skaidrs , ka neviens no amatiem neatkaapsies un no beegļiem neizmuksim , bet valdiiba vienaa mieraa ļurkaas taalaak.

+12
-3
Atbildēt

0

klusais 18.09.2015. 08.52

Man ar ir ideja bēgļu sakarā .

Domāju , ka laiks piedomāt pie likumdošanas , kas nosaka sodus par dažādiem pārkāpumiem , kas iespējams pieaugs ar bēgļu ienākšanu , paralēli ieteiktu ideju slēgt līgumu ar Krieviju ,ka Krievija varētu savos cietumos izvietot sodītos bēgļus , domāju , tas varētu būt audzinoši :)

+10
-2
Atbildēt

4

    Ēriks > klusais 18.09.2015. 10.32

    Steidzami jāorganizējas pašiem bēgļu uzņemšanas entuziastiem,tad jau jūs visi piecpadsmit pa visiem tiksiet galā.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > klusais 18.09.2015. 11.43

    ——-Ēriks Steidzami jāorganizējas pašiem bēgļu uzņemšanas entuziastiem,tad jau jūs visi piecpadsmit pa visiem tiksiet galā.

    ===============================================================================

    Neķer muļķus! Redzot notiekošā attīstību Eiropā, lokālie liberāļi visiem spēkiem centīsies izvairīties no reālās atbildības – un turpinās solīt, solīt, solīt.

    Mācās, študenti, mācās:

    “Vairāk nekā 160 cilvēku atklātā vēstulē aicina novērtēt bēgļu uzņemšanas sniegtās iespējas Latvijai” http://satori.lv/raksts/9730/Vairak_neka_160_cilveku_atklata_vestule_aicina_novertet_beglu_uznemsanas_sniegtas_iespejas_Latvijai

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > klusais 18.09.2015. 10.08

    …Klusais…kādu “piedomāšanu” pie likumdošanas var gaidīt, ja Tieslietu ministrs ir PRET un līdz ar to nav ieinteresēts nākt ar likumu iniciatīvu…vai…likt saviem padotajiem pie tādas iniciatīvas strādāt…

    …kādus priekšlikumus un likumus spējīgs izstrādāt VARAM ministrs, kurš ir PRET un viņš nav ieinteresēts strādāt ar pašvaldībām, lai bēgļu izmitināšanu un ar to saistītajiem noteikumiem un likumiem strādātu?…

    ….TM un VARAM ir atslēgas figūras šo procesu risināšanā, bet gan viens, gan otrs ir pierādījis – mēs nevaram cerēt uz risinājumu, bet drīzāk uz risinājuma bremzēšanu, lai varētu turpināt vaimanāt….

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > klusais 18.09.2015. 11.28

    …nu, redz – šodien Saeimā idiotu paraugdemonstrējumi:

    – “ZZS un NA deputāti ‘norauj’ Saeimas komisijas sēdi

    […]deputāts Armands Krauze (ZZS) norādīja, ka viņam ir vairāki jautājumi, uz kuriem nav atbilžu, tostarp par patvēruma meklētāju uzņemšanai nepieciešamo finansējumu. “Vai mēs varam to finansiāli uzņemties? Man nav atbildes, cik tas kopā izmaksās,” viņš teica.

    Starp Stepaņenko un Čigāni raisījās asa vārdu apmaiņa par procedūru, tostarp to, vai vispirms ļaut izteikties Rinkēvičam.””

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/zzs-un-na-deputati-norauj-saeimas-komisijas-sedi-pozicija-beglu-uznemsanai-netiek-apstiprinata.d?id=46480469

    ….tātad – ir jautājumi, bet atbildes uz tiem deputāti nevēlas dzirdēt, jo…kā gan pēc tam varēs bļaut, ka nav informēti, nav lietas kursā, nav piedalījušies lemšanā, viss notiekot “slepeni”?….

    ….vai ir iespējams risināt problēmas, ja tiek darīts viss, lai šīs problēmas tikai padziļinātu, bremzētu likumu skatīšanu un pieņemšanu?…kārtējais pierādījums – jo sliktāk valstij, jo labāk populistu partijām….prasās pēc īstlatviešu vēlētāju aplausiem….

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu