EK tomēr rosinās noteikt bēgļu uzņemšanas kvotas • IR.lv

EK tomēr rosinās noteikt bēgļu uzņemšanas kvotas

31
Foto: Reuters

Nosacījumi būs atkarīgi no valsts lieluma, labklājības, etniskajām minoritātēm

Eiropas Komisija (EK) ierosinās noteikt visā Eiropas Savienībā bēgļu kvotas, tā trešdien, uzstājoties Eiropas Parlamentā, paziņoja EK prezidents Žans Klods Junkers, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Tas nozīmētu, ka arī tām valstīm, kuras līdz šim atturējušās pieņemt pie sevis patvēruma meklētājus, kas vislielākajā skaitā nonāk Itālijā, Maltā un Grieķijā, nāksies sniegt savu artavu problēmas risināšanā.

Junkera paziņojums izraisījis dažādu reakciju. Ir virkne citu valstu – Zviedrija, Vācija, Austrija – kas ir īpaši atvērtas imigrācijai. Patlaban strikti pret bēgļu uzņemšanu iebilst Lielbritānija, arī Dānija ir atturīga līdz ar Baltiju un citām bijušā padomju bloka valstīm.

Kopš pēdējās traģēdijas pie Lībijas krastiem Ziemeļāfrikā, kad ceļā uz Itāliju apgāzās bēgļu laiva un bojā gāja ap 800 cilvēku, bēgļu uzņemšanai Eiropā ir pievērsta liela uzmanība. Aizvadītajā nedēļā īpašā ārkārtas sanāksmē Briselē dalībvalstu vadītāji vienojās par brīvprātīgu solidaritātes principu, proti, ka valstis centīsies palīdzēt, sūtīt ekspertus, kuģus, tehniku un uzraudzīt krastus, kā arī atslogot Itāliju un Maltu, taču obligāti nebūs noteikts, cik imigrantu katrai jāuzņem.

Taču Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers, debatējot ar Eiropas Parlamenta deputātiem, bija strikts un kritisks, nākot klajā ar stingrāku priekšlikumu, ka EK tomēr ierosinās noteikt “bēgļu kvotas”. ”Eiropas Savienības līderiem jau aizvadītajā nedēļā vajadzēja izmantot izdevību, lai norādītu uz mūsu kolektīvo vēlmi regulēt bēgļu ģeogrāfisko sadalīšanu pa visu Eiropu,” sacīja Junkers. “Ja mēs neatvērsim durvis pat ne daļēji, nevajadzētu brīnīties, ka nelaimīgie no visas pasaules lauzīsies iekšā caur logu.”

Viņš mudināja dalībvalstis piešķirt vīzas ne tikai tiem, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība, bet arī ierobežotam skaitam cilvēku, kas Eiropā meklē darbu. Junkera iecere sakrīt ar Vācijas līderes Angelas Merkeles un pārējo bēgļiem atvērto valstu prasībām savu daļu sloga nest pārējai Eiropai, taču daudzās dalībvalstīs tas joprojām ir iekšpolitiski ārkārtīgi sarežģīts jautājums.

Eiropadomes līderis un bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks valstu līderu sanāksmes laikā norādīja, ka līdz ar lēmumu uzņemt bēgļus valstīm nāksies upurēt nacionālās intereses citu labā. Kādi būs kvotu nosacījumi, ja EK tos rosinās, pagaidām vēl nav zināms, taču Merkele iepriekš teikusi, ka varētu ņemt vērā valsts lielumu, labklājību, bezdarba īpatsvaru un etnisko minoritāšu sastāvu. Paredzams, ka EK ierosinājums raisīs debates un pretestību no valstīm, kurās gaidāmas vēlēšanas, kā, piemēram, maija sākumā Lielbritānijā.

Komentāri (31)

Aldis-2 30.04.2015. 00.11

Vai tas atspoguļo Junkera vērtību sistēmu?

Mierīgie Ukrainas iedzīvotāji iet bojā noziedzīgā krievu uzbrukuma rezultātā un Junkers pat pakaļu nepakasa.

Likuma pārkāpēji (nelegāli emigranti) brīvprātīgi dodas bīstamā avantūrā uz pusnogrimušām laivām un Junkers grib likuma pārkāpējus uzspiest eiropiešiem, kuŗi viņus nemaz negrib.

Prātiņ, nāc mājās…

+14
0
Atbildēt

7

    v_rostins > 30.04.2015. 11.08

    Edgars Avotiņš

    Vismaz dažos gadījumos Eiropa ir līdzvainīga šo karu izraisīšanā.

    ————–

    Viennozīmīgi. Nebūtu lielvalstu: Francijas, Lielbritānijas un ASV agresijas pret Vāciju WWII, karš ar nesalīdzināmi mazākiem cilvēku upuriem būtu beidzies vēl 1942. vai 43. gadā un uz planētas būtu iestājies ilgi gaidītais miers. Krievu paverdzinātās tautas būtu ieguvušas pašnoteikšanās tiesības, Francija un Anglija būtu saglabājušas savas kolonijas, Eiropu nepārpludinātu nēģeru un arābu interventi, Palestīnā nekarotu žīdi ar arābiem, bet Indijā hinduisti ar musulmaņiem. Visa Ziemeļāfrika, pamatīgi izbalināta, būtu ES(Romas impērija, Lielvācija, utt.) sastāvā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > 30.04.2015. 09.49

    Kodolīgi izmeļoši

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 30.04.2015. 10.01

    “Kenijieši” gan nav tas spilgtākais piemērs – Kenija daudzmaz Rietumnieciska valsts un galvaspilsēta turīguma ziņā droši vien maz atšķiras no Latvijas pilsētām.

    Bēgļi lielākoties nāk no valstīm, kur notiek karadarbība – Sīrija, Lībija, Nigērija, Centralāfrika, utt

    Vismaz dažos gadījumos Eiropa ir līdzvainīga šo karu izraisīšanā.

    Savukārt to naudu daudzos gadījumos bēgļi saņem no ES palīdzības fondiem.

    Eiropas kreisā roka nezin ko laba roka dara.

    Un pārspīlētais humānisms nogalina cilvēkus – gan palīdzinot iznīcināt valsti (Lībija), gan izveidojot glābšanas sistēmu, kas veicina bēgļu kuģu slīcināšanu (jo kuģi labā stāvoklī tiek pagriezti atpakaļ – bēgļiem der tikai nedrošas laivas)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > 30.04.2015. 00.59

    Eiropa iznīcināja sociālismu Lībijā, tagad par to jāmaksā.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 30.04.2015. 13.29

    risinājums pavisam vienkāršs – ja negribas šaut, tad jāsakrāmē tos bēgļus drošā kuģī un jāaizved atpakaļ uz to krastu, no kura atpeldēja.

    Ātri vien bēgļi saprastu, ka nav nekādas jēgas maksāt naudu par slīcināšanu nedrošā laivā.

    Un ja kāds grib pieteikties par bēgli, tad lai iesniedz iesniegumu Āfrikas krasta kādā ES vēstniecībā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 30.04.2015. 13.00

    EA > Keniju pieminēju ne gluži nejauši. Ja par dažām citām Āfrikas pseidovalstīm jau sen jau nebrīnos, tad par Keniiju iespaids (paviršs, no attāluma), ka tā grimst tagad. Slīkušo laivā esot bijis izcili internacionāls sastāvs, tajā skaidrā arī kenijieši – tātad ceļojumu grupu komplektēšanā ierakstīties jau prot.

    Maza novirze – kenijieši esot bijuši arī tajā laivā, no kuras uz kristīgās kultūras pasauli mūkošie musulmaņi izmeta pār bortu visus… kristiešus. 15 meta, pārējais simts netraucēja, ja ne uzmundrināja. Lai visādi neticīgie suņi topošajā Eiropas kalifātā netraucētu par dāsnajiem pabalstiem allahu slavēt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 30.04.2015. 06.43

    Nelegāls ir nelegāls, bet tas taču neattiecas uz musulmaņiem un moriem.

    Pie tam tie, kas tiek līdz laivai, nav nekādi nabadziņi un nepavisam jau ne strādātāji, ja savās izcili bagātajās mītnes zemēs varējuši salasīt trīs līdz septiņus tūkstošus (reizēm krietni vairāk) EUR katra ģimenes locekļa biļetei.

    Pēc lielās slīkšanas Eiroņūzis stāstīja, ka Vidusjūrā nelegālā imigranta biļetes cena esot jau 8500 EUR (900 slīkoņu cena 7 650 000 – tā neko bizness). Ceļš no mājām līdz ostai arī ne gluži par velti. Kādas nebūt Kenijas mora ģimenei godīgā darbā sakrāt vajadzīgo sev un bērniem – nieka lieta.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 30.04.2015. 05.55

Viss, ko dara ES, tikai veicinās nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Tā vietā, lai visus šos cilvēkus nosūtītu atpakaļ, kuģu kapteiņus un komandu arestētu, un kuģus pašus nogremdētu, ES sauc visus par bēgļiem un uzspiež tos pieņemt, un tālāk, pārsvarā, barot, maksāt pabalstus, un ļaut veidot savā tweritorijā 5 kolonu.

Acīmredzot, tāds ir ES kreiso plāns – palielināt savu elektorātu, kas dzīvos uz pabalstiem, toties, nākotnē, par viņiem balsos.

+11
0
Atbildēt

2

    Haris > dzeris49 30.04.2015. 16.04

    Dzeris:

    Acīmredzot, tāds ir ES kreiso plāns – palielināt savu elektorātu, kas dzīvos uz pabalstiem, toties, nākotnē, par viņiem balsos.

    ======================================

    Ak, tad Junkers, Kalniete, Pabriks, Vaidere un Kariņš ir kreisie?:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 30.04.2015. 13.06

    Plāna ES kreisajiem nekāda nav, tam būtu vajadzīgas smadzenes. Te vienkārši redzam, kādus līdz šim neredzētus augstumus sasniedzis globālais kreisi-administratīvas pārdales sistēmas idiotisms. Jauna parādība civilizācijas vēsturē, novērojama pēc 2.PK, aug un kuplo nepārtraukti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Fikseris 29.04.2015. 23.26

Mums 1/3 valsts iedzīvotāji ir bēgļi.

+11
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu