Dimants: Jāveido jauns sabiedrisko mediju finansēšanas modelis • IR.lv

Dimants: Jāveido jauns sabiedrisko mediju finansēšanas modelis

9
Foto: Edijs Palens, LETA

Rosina ieviest nodevu ekonomiski aktīviem cilvēkiem

Līdzšinējais sabiedrisko mediju finansēšanas modelis ir izgāzies, tāpēc jādomā par jauna modeļa izveidi, šodien Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) diskusijā par sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus sacīja NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants, vēsta LETA.

Runājot par jaunu sabiedrisko mediju finansēšanas modeli, Dimants piedāvāja trīs variantus. Pirmais variants paredz ieviest nodevu ekonomiski aktīviem iedzīvotājiem, ko varētu iekasēt Valsts ieņēmumu dienests. “Šis ir nepopulārs variants, taču politiķiem tāds būtu jāpieņem,” uzskata Dimants.

Otrs variants paredz gūt finansējumu no iezīmēta nodokļa, taču, pēc NEPLP vadītāja teiktā, pret šādu iespēju iestātos Finanšu ministrija.

Savukārt trešais variants paredz apvienot Latvijas Televīziju un Latvijas Radio.

Latvijas Reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa piekrita idejai apvienot sabiedriskos medijus, kā rezultātā varētu tikt ietaupīti papildu līdzekļi.

Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra direktors Alfreds Vanags arī piekrita, ka ir jāmeklē jauns sabiedrisko mediju finansēšanas modelis, un viens no variantiem varētu būt nodeva vai abonēšanas maksa. Tajā pašā laikā Vanags atzina, ka diez vai visi šādu nodevu maksās. “Piemēram, Itālijā 40% no iedzīvotājiem maksā nodevu, šaubos, vai Latvijā maksās vairāk iedzīvotāju. Iespējams, var apsvērt tādu modeli kā Lietuvā, kur sabiedriskos medijus finansē daļēji no iedzīvotāju ienākuma nodokļa,” sacīja Vanags.

 

Komentāri (9)

Absints 20.03.2015. 16.28

Kārtējās muļķības. Manuprāt, kājas aug no tā, ka mums šādu Latvijas vienoto sabiedriskos mediju vajag. Nevajag! Vairumu apmierina patreizējā mediju struktūra. Kāpēc mainīt to, kas darbojas?

Cita lieta, ka vajadzētu vienoto Baltijas mediju. Baltijas valstis mediju jomā tikpat kā nesadarbojas. Mēs labāk zinam to, ka Kembridžas hercogiene pakasījusi degunu, nekā to, ka Tallinā atklāta jauna izstāde.

Savukārt no darāmajiem darbiem – Latvijas valsts atbalsts Krievijas propagandai NEPLP personā ir jau leģendārs. Vārdos nosodam Krievijas propagandu, bet darbos turpinam finansēt Krievijas mediju retranslāciju… Pieļaujam naidīgu pretvalstisko propoagandu valsts finasētajos medijos… Darbošanās šinī virzienā nenotiek…

Pēc manas izpratnes NEPLP rok ne tajā virzienā.. Domāju, ka labāk būtu, ja viņu nebūtu vispār, citādi viņu reālais pienesums ir ar mīnuss zīmi. Ar filozofisko kazuistiku neaizsegsies..

+7
-1
Atbildēt

0

lno 20.03.2015. 18.40

Vēl pēris gadu šajā amatā un Dimantam paša suns vairs nedos ķepu:)

+6
-2
Atbildēt

0

fretka 20.03.2015. 17.15

sabiedrisko mediju finansēšanas modelis ir izgāzies

—–

Vārdu sakot, lai tik “sabiedrība” dod naudu, bet lai nemēģina ietekmēt “sabiedrisko” mediju saturu. Ietekmēšana ir Dimanta kantora prerogatīva.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu