Dzanuškāna advokātu biroja pētījums veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus • IR.lv

Dzanuškāna advokātu biroja pētījums veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus

43
Foto: Egons Ansbergs, F64

Pat studentu rakstītā darbā tas nebūtu pieņemams

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) padomnieka Jāņa Dzanuškāna advokātu biroja “Dzanuškāns & Partneri” izstrādātais pētījums veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus, šodien vēsta laikraksts “Diena”.

Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts ir tikai pāris teikumu – viss pārējais aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību “Delna” 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts.

Kā secināja “Diena”, vismaz ceturto daļu tūkstošus vērtā dokumenta aizņem tiesu spriedumu izraksti un gari citāti no internetā pieejamiem dažādu organizāciju pētījumiem. Piemēram, ievadā interesi izraisa daži teikumi, kas kopēti no tiesību zinātņu doktores Ilmas Čepānes 2007.gada raksta “Jurista Vārdam”. Cits citāts ņemts no kāda 2005.gada Čepānes raksta.

Tādā pašā stilā pētījums arī turpināts – dažkārt redzams, ka teikumam mainīti pirmie vārdi vai, piemēram, noņemts uzskaitījums un tas pārkopēts saistītā tekstā. Daudz izmantoti dažādi normatīvie dokumenti un likumi, no kuriem lieli teksta gabali pārkopēti pat bez rediģēšanas. Kā laikrakstam atzīst Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes prodekāne Annija Kārkliņa, studenta rakstītā darbā tas nebūtu pieņemams.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības datubāzē “www.sus.lv” ir publicēts Jāņa Dzanuškāna advokātu biroja “Dzanuškāns & Partneri” izstrādātais pētījums “Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde – īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi”, kas ir strukturēts astoņās daļās un aizņem vairāk nekā 100 lappuses.

Minētajā pētījumā apskatīti “jautājumi par personas tiesību uz īpašumu un sabiedrības vajadzību mijiedarbību un savstarpējo samērošanu, kā arī taisnīgas kompensācijas mehānismu noteikšana, ievērojot normatīvo aktu prasības un pašvaldības kā publiskā tiesību subjekta statusu”.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Pilsētvides attīstības pārvaldes vadītāja Ilze Purmale, šis ir vienīgais pašvaldības pasūtītais juridiskais pētījums, kas bijis nepieciešams saistībā jaunā Rīgas teritorijas plānojuma izstrādi 2018.-2030.gadam, ko Pilsētas attīstības departaments veic jau kopš 2012.gada.

Konkrētais juridiskais pētījums nepieciešams, lai pašvaldībā nodrošinātu vienotu, normatīvajiem aktiem atbilstošu principu izstrādi attiecībā uz īpašumtiesību ierobežojumiem, kas tiek noteikti ar pašvaldības teritorijas plānojumu, kā arī lai paredzētu ierobežojumiem atbilstoša kompensējošā mehānisma noteikšanu, skaidroja Purmale. Šis pētījums turpmāk tikšot izmantots kā rokasgrāmata teritorijas plānošanas speciālistiem, kas iesaka, kā strādāt pie attiecīgajiem tiesiskajiem nosacījumiem – plānojot risinājumus, kas ir iespējami, ievērojot samērīguma, pēctecības, tiesiskās paļāvības un interešu saskaņošanas principu.

Purmale arī pastāstīja, ka pētījums, kas pasūtīts pērn rudenī, ir izstrādāts atbilstoši līgumā noteiktajam grafikam – divu mēnešu laikā. Kad par to interesējās Latvijas Radio, tas jau bijis gatavs – tikai nebija publicēts. Uzreiz visu pētījumu departamenta pārstāvji neesot varējuši uzrādīt žurnālistiem, jo no tā nebija atlasīti sensitīvi dati, kas nav paredzēti publicēšanai – dažāda sensitīva informācija, kas minēta, piemēram, analizējot tiesvedību gadījumus.

Purmale arī skaidroja, ka departaments pētījumu plānoja tuvākajā laikā publicēt, taču, tā kā par to radusies ievērojama ieinteresētība mediju vidū, sensitīvie dati operatīvi atlasīti un pētījums jau šodien publicēts.

Komentējot izmaksas 35 000 eiro apmērā, Purmale sacīja, ka tā ir konkrētās sarežģītības un specifikas pētījuma izstrādei adekvāta summa. Viņa arī sacīja, ka tieši pētījumi teritorijas plānojuma izstrādes gaitā ir finansiāli ietilpīgākā daļa – izmaksas veido datu iegāde un ieguve, kā arī rūpīga esošās situācijas analīze. Departamentam pilsētvides plānošanas nolūkos bijis jāveic arī daudz dārgāki pētījumi, piemēram, tāpat pērnajā septembrī pasūtītā autonovietņu politikas un attīstības koncepcijas izstrāde izmaksājusi 98 000 eiro.

Pašvaldībā arī uzsver, ka minētā pētījuma izsludināšana tika veikta atbilstoši Publiskā iepirkuma likuma astotajam pantam. Izvērtējot juridisko pakalpojumu sniedzēja pieaicināšanas nepieciešamību saistībā ar likumu “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, konstatēts, ka konkrētajā gadījumā bijušas nepieciešamas specifiskas zināšanas tiesību un būvniecības nozarēs. Pētījuma veicējs izvēlēts, veicot aptauju un novērtējot iespējamo kandidātu specifiskās zināšanas, pieredzi, kvalifikāciju un reputāciju, skaidro pašvaldībā. Bez “Dzanuškāna & Partneru” aptaujāti tikuši vēl divi pretendenti – ZAB “European Counsel” un ZAB “Ilaw” -, kas neiesniedza savus piedāvājumus. Savukārt Dzanuškāna advokātu birojs visām prasībām atbildis.

 

Komentāri (43)

Aigars Brauns 06.02.2015. 10.06

Ja atmiņa mani neviļ, Dzanuškāns savulaik bija treknā stabilitātes garanta padomnieks. Ar TP saistītu ļaužu moto allažiņ ir bijis “Ievelc sev nāsīs visu, kas nav piesiets, un apkrāp katru, kas ļaujas apkrāpties”. Dīvaini, ka Išakovs izmanto tik šaubīgas reputācijas personu pakalpojumus.

+19
-1
Atbildēt

3

    lno > Aigars Brauns 06.02.2015. 11.59

    AB. Dīvaini, ka Išakovs izmanto tik šaubīgas reputācijas personu pakalpojumus.

    _______________

    Kas tur dīvains? Pilnīgi loģiski.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > Aigars Brauns 06.02.2015. 10.09

    šaadi speciaalisti apkaart nemeetaajaas , noteikti CV jau piedaavaajaas ka zin kur nauda žaaveejaas , maak paņemt un sadaliit , galvenais jau ka valsts , privaato nedriikt var dabuut lodi pieree.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Aigars Brauns 06.02.2015. 10.17

    Man reizēm uzdzen trakumu doma, ka šādiem dzanuškāniem tiek izmaksāta mana ienākumu nodoklī samaksātā nauda. Išakovs sēj naudu pa labi un pa kreisi un mēģina iebiedēt katru, kurš iedrošinās par to runāt. Ja nagi nebūtu par īsiem, Išakovs uz galvošanu nodibinātu pāris darba nometnes kā Ziemeļkorejā …

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 06.02.2015. 10.49

Copy/paste nanotehnoloģija 35000 EUR vērtībā. Esot vēl kāds līgums ar Dzanuškāna biroju 50000 EUR vērtībā. Trūkst vārdu, patiesībā gribas lietot lamu vārdus…

Ja KNAB būtu dzīvs nevis pussprādzis Streļčenoka vadībā, varētu cerēt, ka pēc viņiem atnāks, kā savulaik Juta atnāca pēc dažiem RD.

+17
-1
Atbildēt

1

    andrejs > DD1 06.02.2015. 10.56

    Ja KNAB būtu dzīvs nevis pussprādzis kā Streļčenoka vadībā

    —————————————–

    kāpēc pie Ušaka jau sen nav atnācis kāds cits – kaut vai no Kozļika policijas, kaut vai saistībā ar 10 Krājbankā pakāstajiem miljoniem? Kaut kā baigais klusums par šo tēmu….

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

traductrice 06.02.2015. 12.27

Pētījuma faktiskā tapšanas gaita varētu būt šāda:

1. Maitas žaurnālisti uzošņāja, ka esot pasūtīts pētījums. Gan jau kāds pačukstēja, ka naudiņa samaksāta, bet paša papīra nav.

2. Žurnālisti pavisam nevainīgi Rīgas domei pajautā, kur ir tas mega svarīgais pētījums.

3. Pētījuma, protams, nav, taču to teikt nedrīkst, tāpēc top leģenda “kādam iedots saskaņošanai, tiek gatavots publicēšanai, RĪT BŪS”.

4. Hronometrs ieslēgts, laika nav daudz. Steidzami tiek pieaicināti daži uzticamākie biroja darbinieki (vai studenti) un tiek sadalīts darba apjoms – katram jāsaražo x lapas, lai summā būtu 100.

5. Tā kā ar roku vairs nav jāpārraksta, darbs ir paveicams 1 dienā, kas arī bija prasīts. Studenti vai bijušie studenti ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta, gan jau arī honorārs “par steidzamību” piesolīts. Kā jāstrādā, kur jāmeklē, kādi resursi jāizmanto, zina. Atbildības nekādas atšķirībā no studiju darba rakstīšanas, kur par plaģiātismu tomēr soda ar atzīmi vai darba atmešanu. Šeit students ir pilnīgi anonīms, visas bumbas var karināt “advokātam”. Kā reiz, tā ir viņa profesionālā darba specifika melnu pataisīt par baltu. Lai sokas!

+15
-1
Atbildēt

1

    Elektriķa dēls > traductrice 06.02.2015. 13.13

    Tu par zemu novērtē šo cilvēku spējas ! Ir jau sagatavots plāns B, ne velti TV rādīja uzrakstu “konfidenciāli” un pieejomo rotā uzrakts “izraksts”. iesaistītie lieliski zin, kāda ir izmeklējošo iestāžu kompetence un kapacitāte !

    Visa mūsu valsts politiskās bezatbildības shēma balstās varenājā “nav notiesāts nav vainīgs” ! ! !

    Retoriski jājautā, kad pienāks latviešiem tie laiki, kad POLITISKĀ atbildība realizēsies tai atbilstošā veidā – VARAS atņemšana uz mūžu, tai skaitā tai pietuvinātajos veidos ?!?!?!?!?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu