Piektdien Lielajā ģildē kino mūzikas vakars "Kančeli un gruzīnu mēmais kino" • IR.lv

Piektdien Lielajā ģildē kino mūzikas vakars “Kančeli un gruzīnu mēmais kino”

28
NULL

Gijas Kančeli “Piektā simfonija” un Kotes Mikaberidzes 1929.gada filma “Mana vecmāmiņa”

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) piektdien, 6.februārī Lielajā ģildē piedāvās kino mūzikas vakaru “Kančeli un gruzīnu mēmais kino”, raksta aģentūra LETA. 

Diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā LNSO iejutīsies tapiera lomā, piešķirot muzikālu saturu Kotes Mikaberidzes satīras un fantasmagorijas pārpilnajai 1929.gadā tapušajai kustīgajai bildei “Mana vecmāmiņa”. Koncerta pirmajā daļā izskanēs Gijas Kančeli “Piektā simfonija”. Ozoliņš rūpīgi preparējis Mikaberidzes “Vecmāmiņas” raksturus, sižetisko līniju un, protams, sociālpolitisko vēstījumu, muzikālajam pavadījumam izvēloties režisora laikabiedra Dmitrija Šostakoviča tēmas no viņa “Džeza svītām” un “Devītās simfonijas”. 

Toties Gruzijas dvēseles dziesmu varēs saklausīt latvieša ausij labi pazīstamajā Gruzijas komponista Kančeli “Piektajā simfonijā”, kas tapusi kā veltījums viņa vecāku piemiņai. “Vecāki līdz pat šai dienai ir mani augstākie soģi. Eju uz kapsētu kā uz grēksūdzi baznīcā. Ar gadiem notiek dīvains, baiss un neatgriezenisks process. Zūd vecāku dzīvās, teju sajaušamās klātbūtnes sajūta, pat viņu fotogrāfijas kļūst par parastiem pagātnes dokumentiem. Vienlaikus es sevī sajūtu arvien vairāk no vecākiem mantotu īpašību. Viņu runas intonācijas, manieres, paražas. Vecāku tēli, bālējot atmiņā, pamazām saplūst ar tavu paša veidolu, kas savukārt paliks jau tavu bērnu atmiņā,” stāsta Kančeli. 

Pirmskoncerta sarunai plkst.18 Lielās ģildes Baltajā zālē Orests Silabriedis aicinājis kinorežisoru Dāvi Sīmani, kuram Gruzija ir viena no tuvākajām pasaules daļām. Biļetes uz visiem koncertiem nopērkamas Lielās ģildes un www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu