Atkal Latvijas skolēni piedalās Krievijas rīkotajā militāri politiskajā nometnē • IR.lv

Atkal Latvijas skolēni piedalās Krievijas rīkotajā militāri politiskajā nometnē

20
Krievijas karogs. Foto: Lita Krone, LETA

Tajā bijušas arī informācijas kara apmācības un jaunā izlūka skola, ko vadījis Krievijas izlūkdienesta virsnieks

Kārtējo reizi astoņi jaunieši no Latvijas bija piedalījušies Krievijas rīkotajā militāri politiskajā nometnē “Sojuz”, kurā notikušas ne vien fiziskās izturības un šaušanas mācības, bet arī informācijas kara apmācības un jaunā izlūka skola, ko vadījis Krievijas izlūkdienesta virsnieks, ziņo LETA.

Šogad nometne augusta beigās notikusi Kirgizstānā netālu no Isikula ezera. Uz to bija devusies Latvijas komanda “Lāčplēsis” Afganistānas kara veterāna Sergeja Īvana vadībā ar astoņiem skolniekiem no Latvijas, vēsta laikraksts “Latvijas Avīze”.

“Mūsu jauniešu dalība ideoloģiski motivētā nometnē, kurā viņus apmāca Krievijas bijušie izlūkdienesta virsnieki un “Specnaz” karavīri, vispirms ir apdraudējums pašiem jauniešiem un viņu nākotnei,” uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Arī Drošības policija (DP) norādījusi, ka Latvijas jauniešu braukšana uz militarizētām un ideoloģiski orientētām nometnēm Krievijā, kur tiek aktīvi propagandētas Krievijas ģeopolitiskās intereses, rada ilgtermiņa riskus.

Vienlaikus DP atzīmē, ka šo nometņu apmeklēšana nav pretlikumīga. Tā esot vecāku atbildība, kuriem jāapzinās, ka jaunieši var kļūt par instrumentu citas valsts interešu īstenošanai Latvijā. “Pret atļautām, taču nevēlamām darbībām demokrātiskā sabiedrībā ir jāvēršas ar atbilstošiem instrumentiem, piemēram, jāspēj ieinteresēt jauniešus par alternatīvām iespējām Latvijā vai jāveic informatīvs un izglītojošs darbs skolās, no kurām jaunieši dodas uz šādām nometnēm,” uzsver DP.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) savā nostājā ir stingrāks un uzskata, ka drošības iestādēm būtu jāvēršas arī pret jauniešu vervētāju – Sergeju Īvanu, kā arī aicina Izglītības valsts inspekciju pievērst uzmanību skolām, kurās mācās nometnes dalībnieki. Skolas direktora atbildība esot, lai jaunieši skolās tiktu audzināti valstiskā garā.

 

Komentāri (20)

jmaklakovs 25.09.2014. 08.41

Sekas – Jelgavā piekauta sestās klases skolniece no Ukrainas.

+8
0
Atbildēt

0

ligakalnina 25.09.2014. 07.47

Gadiem par to tiek runāts, bet, darīts netiek it nekas, mūsu Saeimas ignorance un impotence ir apbrīnojama.

Vai tad tiešām nevar pieņemt kādu likumu, kas aizliegtu sūtīt bērnus uz ideoloģiski un militāri motivētām nometnēm valstīs, kas atrodas ārpus NATO un ES, tas ir tik neiespējami?

Mums nepietioek nelojālu pilsoņu, vajag vēl?

+8
-1
Atbildēt

1

    ILZE > ligakalnina 25.09.2014. 12.55

    dzeris49

    Lieku treknu plusu. Mans uzskats, ka ideloģisko kropļu vecākiem ir jāatņem Latvijas pilsonības un uzturēšanās atļaujas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

betija.tur 25.09.2014. 08.11

Šeit uzskatāmi redzams, kāpēc Baltijai ar dažādu lobiju palīdzību tika uzspiesta Eiropā unikālā krievu skolu sistēma – lai ideoloģiski apstrādātu krieviski runājošus jauniešus, veidotu Krievijai lojālu, bet Latvijai naidīgu sabiedrības daļu. Ja no vienas skolas uz nometni dodas vairāki bērni, nav šaubu, ka skola šo vervēšanu koordinē.

+7
-1
Atbildēt

2

    gliters > betija.tur 25.09.2014. 09.40

    “Pata situācija” gļēvlatviskajai un prostituētajai Latvijas varai ir bijusi visus šos 23 gadus. To nāksies darīt – Putins jebkurā gadījumā uzrīkos provokācijas, ja uzskatīs, ka konkrētais brīdis ir piemērots uzbrukumam, neatkarīgi no tā, vai skolu reforma un protesti pret to notiks vai nē, bet no otras puses – situācija, kāda ir tagad palikt vnk nedrīkst: visādi nelojālie Rafaļski, dalība Krievijas nometnēs, nupat piekauta ukraiņu meitene – ko tās krievu skolas “saražo”, labi redzam.

    Ja pēc vēlēšanām ušaks piespiedu kārtā (draudot ar atlaišanu visiem, kas atsakās iet) vedīs ielās pašvaldību darbiniekus, protestējot pret SC neņemšanu koalīcijā, tad būs jāņem SC koalīcijā, lai “nekaitinātu Krieviju”?

    Lai Krievijai nav jātērē resursi, pasniegsim visu uz paplātes?

    Protams, ka skolu reforma bija jāsāk uzreiz pēc neatkarības iegūšanas – tā, lai apmēram ap 2000.g. būtu notikusi pilnīga pāreja uz izglītību latviešu valodā. Šādi varēja panākt gan stihisku daļēju dekolonizāciju, gan palikt izlēmušo lielāku vēlmi integrēties, gan arī mazāku visatļautības sajūtu krietni mazāka īpatsvara dēļ.

    Starp citu, V programmā ir tikai vispārīgas frāzes par latviešu valodas lietojuma paplašināšanu visās sfērās un latviešu valodas mācīšanas uzlabošanu t.s. “mazākumtautību” skolās. Tas praktiski nozīmē, ka V šajā jomā netaisās darīt pilnīgi un absolūti neko (sponsori neļauj, kā zināms).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > betija.tur 25.09.2014. 08.34

    Tas ir pareizi, bet, baidos tikai, ka moments, kad varēja likvidēt krievu skolas, jau stipri iekavēts, diezin vai Saeima patreiz uzdrošināsies to darīt, jo tas būs iegansts atkal izvest uz ielām tūkstošiem krievu skolēnu un viņu vecāku, izraisīs nestabilitāti valstī, un kā noreaģēs patreizējā Krievija, var tikai minēt.

    No otras puses, atstāt krievu skolas, un neturpināt pakāpenisku pāreju uz apmācībām latviešu valodā ir tikpat slikti.

    Pata situācija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu