Malaizijas ekspertiem nodotas avarējušās lidmašīnas "melnās kastes" • IR.lv

Malaizijas ekspertiem nodotas avarējušās lidmašīnas “melnās kastes”

21
Ilustratīvs foto.

ANO pieprasa piekļuvi katastrofas vietai; separātisti sola ievērot pamieru

Prokrieviskie separātisti Ukrainas austrumos otrdienas naktī nodevuši Malaizijas amatpersonām 17.jūlijā notriektās pasažieru lidmašīnas divas “melnās kastes”, vēsta LETA-AFP. Separātisti paziņojuši, ka 10 km rādiusā ap avārijas vietu ievēros pamieru, lai dotu starptautiskajiem izmeklētājiem drošu piekļuvi katastrofas teritorijai.

“Mēs esam nolēmuši nodot “melnās kastes” Malaizijas ekspertiem,” preses konferencē paziņoja teroristu grupējuma “Doņeckas tautas republika” līderis Aleksandrs Borodajs. Malaizijas ekspertu komanda un separātistu grupējuma pārstāvji parakstīja protokolu un pēc tam kastes tika nodotas ekspertu rīcībā.

“Malaizijas valdības vārdā es pateicos Doņeckas Republikas valdībai, ka mums tiek nodotas “melnās kastes”, kas ir Malaizijas īpašums,” paziņoja Malaizijas ekspertu komandas loceklis. Viņš norādīja, ka “melnās kastes”, kas ieraksta lidojumu datus un balsis pilota kabīnē, izskatās neskartas un, acīmredzot, guvušas pavisam nelielus bojājumus.

ANO Drošības padome pirmdien pieņēma rezolūciju, nosodot Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un pieprasot nodrošināt piekļuvi avārijas vietai Ukrainas austrumos. Austrālijas izstrādāto rezolūciju padome pieņēma vienbalsīgi.

Jau vēstīts, ka 17.jūlijā virs Austrumukrainas prokrievisko separātistu kontrolētās teritorijas tika notriekta “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, nogalinot visus 298 cilvēkus, kas tajā atradās. Vairākums bojāgājušo ir Nīderlandes pavalstnieki, kā arī Malaizijas un vairāku citu valstu pilsoņi.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas “Buk” izšāvušas Krievijas algotņu un vietējo separātistu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka raķešu sistēmu, kas izmantota lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīnas notriekšanā, separātistiem nodevusi Krievija. ASV zina, precīzi kad, no kurienes un kādā trajektorijā raķete tika izšauta, uzsvēra Kerijs.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš ceturtdien viens no pirmajiem informēja sabiedrību par traģēdiju, apliecināja, ka lidmašīnu notriekuši “teroristi no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina vēlīgi piešķirtā zenītraķešu kompleksa “Buk””.

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu. Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādījis, ka par aviokatastrofu atbildīga tā valsts, kuras teritorijā tā notikusi.

Komentāri (21)

Kristīne 22.07.2014. 09.28

Šīm kastēm, tāpat kā pārējam izmeklēšanas komisijas darbībā nav absolūti nekādas nozīmes. Kastes pa šo laiku pabijušas čekistu specu rokās, Ja tur bija kaut kāds vārds, kurš varētu kompromitēt Krieviju sen izdzēsts, tāpat traģēdijas vietā ganddrīz nedēļas laikā visi iespējamie pierādijumi, pat līķi, vai to ķermeņu daļas likvidētas.

+10
0
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 22.07.2014. 08.46

Tieši tā. Vai ir ticamība šīm kastēm, kas pabijušas galvenā aizdomās turamā rokās? Pagaidām izskatās, ka incidenta risinājums virzās uz mistisku nepierādamību. Apmmēram kā Kenedija slepkavība.
Pašlaik krievu pusei ir teroristu taktika: ukraiņu armija slaktē savus un jebkurus citus civiliedzīvotājus lai sakompromitētu mūs, miermīlīgos separātistus.

+9
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 22.07.2014. 08.04

malaizijas eksperti no prieka aplaiziijušies un izteikuši pateiciibu uz kartes nesošas repuplikas valdiibai …. interesanti , kas taii kastee buus , kaadi soliijumi no kremļa? kastes jau dienu tur pabija.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu