Otrdien LU Botāniskajā dārzā atklās izstādes "Skan II" nākamo posmu • IR.lv

Otrdien LU Botāniskajā dārzā atklās izstādes “Skan II” nākamo posmu

28
Publicitātes foto

Ar performanci piedalīsies Lagomeras salas  izmirstošās svilpošanas valodas “el silbo” meistars Kiko Korea

Šovakar, 1.jūlijā plkst.18 Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā tiks atklāts skaņu mākslas izstādes “Skan II” otrais posms, raksta aģentūra LETA. Atklāšanā ar īpašu performanci, kas ir ir pamatā mākslinieku Heimo Latnera un Judītes Laubas skaņas instalācijai “Silbadores”, piedalīsies Lagomeras salas senās un izmirstošās svilpošanas valodas “el silbo” meistars Kiko Korea. Savukārt cits izstādes mākslinieks izdevniecības “Sähkö Recordings” vadītājs un mākslinieks Tommi Grenlunds piedāvās savu DJ priekšnesumu. Izdevniecība savulaik kļuva pazīstama kā tādu elektroniskās mūzikas meistaru kā “Pan Sonic” un Džimija Tenora ierakstu pirmā mājvieta. 

Izstādi un tās atklāšanu rīko nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība “Skaņu mežs” sadarbībā ar nodibinājumu “Rīga 2014”. 

Otrajā “Skan II” posmā, kas ilgs līdz 20.jūlijam, tiks prezentēti starptautiski pazīstamu skaņu mākslinieku un mūziķu jaundarbi, kas radīti īpaši šai izstādei un LU Botāniskā dārza telpām, tādā veidā uzsverot skaņu mākslas īpašo spēju atspoguļot ekspozīciju telpu akustiskās un arhitektoniskās īpašības. “Skan II” otrajā posmā būs pārstāvēti tādi mākslinieki kā Tommi Grenlunds un Peteri Nisunens no Somijas, Leifs Elgrēns un Karls Mihaels fon Hausvolfs no Zviedrijas, Heimo Latners un Judīte Lauba no Vācijas, Makss Īstlijs no Lielbritānijas, Anke Ekarda no Vācija, kā arī latviešu mākslinieki Evelīna Deičmane un Voldemārs Johansons. 

Klātesošs būs arī pirmajā posmā prezentētais vācu mākslinieka Dāvida Helbika audiogids “Rīgas takas”. Vairāki darbi būs ārtelpā, tostarp Deičmanes veltījums Pārdaugavas koka arhitektūrai, kura pirmo daļu varēs aplūkot tagad, bet otro – izstādes trešajā posmā. Ārdurvīs tiks izstādīts arī skaņu mākslas pioniera Īstlija jaundarbs. Jau minētais “Silbadores” ir skaņu mākslas darbs, kas veltīts Kanāriju salās dzimušās un patlaban apdraudētās svilpienu valodas “el silbo” apzināšanai no mākslinieciskas perspektīvas. Botāniskā dārza Palmu mājā, tas būs klausāms līdz 20.jūlijam, taču atklāšanas pasākumā darbs tiks papildināts ar īpašu performanci, kurā piedalīsies svilpošanas meistars Korea, kurš nāk no Kanāriju salām un kopš dzimšanas pārvalda minēto valodu, kas balstīta tikai un vienīgi uz svilpošanas tehnikām. Latnera un Laubas uzmanības lokā ir balss mitoloģisko, fenomenoloģisko, estētisko un politisko blakusnozīmju pētījumi. 2012.gadā viņi apceļoja Gomeras salu, lai izpētītu “el silbo” svilpošanas valodu. “El silbo” ir saziņas līdzeklis, kas mutisko runu pārveido svilpienos, un sākotnēji tas kalpoja saziņas nodrošināšanai lielākos attālumos – svilpiens var nodot ziņu piecu kilometru tālumā, tādā veidā pārraidot cilvēka balsi maksimāli tālu bez jebkādiem tehniskiem palīglīdzekļiem. Tā kā “el silbo” var pārveidot jebkuru valodu svilpienos, “Skan II” instalācijā pirmo reizi “el silbo” tehnikā tiks svilpots teksts latviešu un krievu valodā, izmantojot Latvijas vēsturi kā fonu jautājumiem par kultūras identitātes veidošanu Eiropas kontekstā. “Svilpiens nozīmē kaut ko gaistošu, ko nevar viennozīmīgi lokalizēt,” komentē mākslinieki. “Un beigu beigās tas kļūst par dēmonisku figūru.” 

Tiks izmantotas arī pirmajā izstādes posmā neapgūtas telpas – piemēram, Botāniskā dārza observatorija, kurā būs uzstādīta instalācija “LEJUP LEJUP LEJUP LEJUP”, kuru radījuši zviedru konceptuālie mākslinieki fon Hausvolfs un Elgrēns, kas pazīstami arī kā minimālistiskā avangarda mūziķi. Katrs observatorijas stāvs, ieskaitot pagrabu, tiks no iekšpuses nokrāsots atšķirīgā krāsā, un katrā stāvā būs dzirdama kosmiskas asociācijas rosinoša skaņa, padarot šo celtni par sava veida Visuma signālu uztvērējstaciju, kas katram no tās apmeklētājiem ļauj pieslēgties citpasaulīgai strāvai. Hausvolfs duetā ar Elgrēnu 2001.gadā pārstāvēja Zviedriju Venēcijas biennālē, savukārt kā solo mākslinieks to atkārtoja arī 2003.gadā un 2005.gadā. 

Šis ir otrais no trim izstādes posmiem, un tam šajās pašās norises vietās sekos vēl viena mēnesi gara ekspozīcija, kas ilgs no 25.jūlija līdz 24.augustam. Pārstāvēti tiks gan starptautiski pazīstami mākslinieki, piemēram, Edvīns van der Heide un Jans-Peters Zontāgs, gan latviešu mākslinieki Johansons un Deičmane. Botāniskā dārza ekspozīcija būs atvērta no trešdienas līdz svētdienai no plkst.13 līdz plkst.18. 

Ieeja Botāniskajā dārzā maksās trīs eiro. Vairāk informācijas festivāla “Skaņu mežs” mājas lapā

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu